1875-ben éppen ezen a napon, május 6-án rendezte a Magyar Athletikai Club a kontinens első szabadtéri sportversenyét Budapesten. Ennek emlékére május 6-án ünnepeljük a magyar sport napját, melynek apropóján összegyűjtöttük a kerület közelmúltjára vonatkozó legfontosabb sportjellegű történéseit.

A napokban értesültünk róla, hogy az U18-as jégkorong-válogatott a rákosmenti kötődésű Balasits Barnabással a soraiban – hibátlan mérleggel nyerte meg az asiagói I/B-világbajnokságot.

Szintén a közelmúltban rendezték meg a Gregor József Általános Iskolában a Nyúl Kupa – Kyokushin Karate utánpótlás „OB” versenyt, melyen 15 rákosmenti versenyző is elindulhatott.

Egy másik oktatási intézmény, Jókai Mór Református Általános Iskola adott otthont a BRFK XVII. kerületi Rendőrkapitánysága és Rákosmente Önkormányzata által közösen megszervezett „Rákosmenti Iskolák Kerékpáros Versenye – 2022” elnevezésű eseménynek, illetve a Kerékpáros Iskola Kupa, valamint a „Ki a mester két keréken?” címen futó megmérettetések XVII. kerületi fordulóinak. Itt a nagyobbak közül Csizmadia Lívia, Storch Alexandra, továbbá Pozsonyi Bálint és Csizmadia Zalán, a kisebbek közül pedig Pecsuk Johanna és Papek Szilvia, valamint Juhász Máté és Regő Adrián jutott tovább a fővárosi döntőbe.

Április 30. és május 1. között Szegeden rendezték meg az Országos Női Egyéni, Sprint és Összetett Bajnokságot. A megmérettetésen a Rákoshegyi színeiben Csongrádi Gyöngyi egyéniben bronzérmet szerzett, míg sprint versenyszámban Szalai-Bordács Dorottya magyar bajnok lett.

Az I bike 2022-es rendezvényén való részvétel ugyan nem számított versenyszintű teljesítésnek, ez a projekt a magyar sport napjához kapcsolódva azonban mindenképpen említést érdemel, hiszen a Városligettől a Rakparton, az Erzébet- és az Árpád-hídon áthaladva abszolvált kerékpáros túra még az idősebb korosztályból is jó néhány rákosmenti résztvevőt megmozgatott.

Áprilisban kapott sajtónyilvánosságot, hogy egy 21. századi elvárásoknak megfelelő kézilabdapályával gyarapodott a Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium, így a rákosmenti középiskolások is sokat tehetnek majd hozzá helyi szinten a magyar sport napjának eszmeiségéhez. Ugyanebben a létesítményben tartottak március 18-án 24 órás kosárlabda-maratont, melynek keretében 18 csapat két korcsoportra bontva játszott meccseket, a nagy hagyományokra visszavezethető kezdeményezés apropója pedig a testedzésen és aktív sportoláson túl a közösségi kapcsolatok kialakítása volt.

Idén februárban immár tízedik alkalommal került sor a Budapest Párbajtőr Diákbajnokságra a Diadal Úti Általános Iskolában, ahol szép sikereket értek el az odajáró fiatalok. Szintén az év második hónapjában derült rá fény, hogy megkezdődtek az Aranylúd utca – 513. utca és a vasút által határolt területen létesítendő Görpark építésének munkálatai, a sportolási célokat szolgáló területet majd a gördeszkások és a BMX-esek közül a kezdők, a haladók, és a profik egyaránt birtokba vehetik.

A 17. kerületet érintő utolsó sportvonatkozású történés pedig, ameddig a jelenlegi összeállításunk visszatekint, a Cyclo-cross Magyar Kupa zárófutama volt, melyet a tavalyi év legvégén az Újlak utcai strand területén rendeztek meg a szervezők.