Rákosmente fejlődése évről évre nyomon követhető ugyan, de fontosnak tartottuk összegyűjteni az ezt alátámasztó konkrétumokat. Jelen cikksorozatunkban ezért tematikus megközelítésben szeretnénk bemutatni a kerület érdekeit szolgáló, előre mutató törekvések gyakorlati megvalósulását a tavalyi esztendő vonatkozásában.

Egyre inkább elterjedőben van az a tendencia, hogy Rákosmentén kezdik meg, vagy itt folytatják közös életüket a fiatalok: a kerületben alapítanak családot, hogy kertvárosi környezetben neveljék fel gyermekeiket. A bölcsődés, óvodás, illetve kisiskolás korosztály még akár a kertesházas övezetekből érkezve is hatalmas lelkesedéssel látogatja a helyi játszótereket, nem csoda hát, hogy azokat fontos időről időre megújítani.

2021-ben a Heltai téri helyszínre egy kéttornyú, kétcsúszdás vár és mókuskerék érkezett meg, ugyanakkor pótolták is ott a szakemberek a sérült, hiányos játékelemeket.

Mint megtudtuk, Timmel Ede önkormányzati képviselő a költségvetés februári elfogadását követően a közösségi oldalán egy közvéleménykutatást indított el. Ebből az derült ki annak idején, hogy a legtöbben a kerületrészben található játszóterek fejlesztésének, ezen belül is a Rózsaszál utcai egység korszerűsítésének örülnének. A kezdeményezés eredményeképp egy komplex játszóvárat kaptak végül a környéken élő gyerekek kétszemélyes hintával, hatszögletű mászókával, homokozóval, láncos átjáróval, mókuskerékkel, valamint egy mérleghintával egyetemben.

Augusztus 28-án a Rákoscsaba-Újtelepen található Demjén utcai játszótéren elhelyezett két új szabadtéri pingpongasztalt András Csaba harminckétszeres magyar bajnok, Bundesliga-játékos és Terék Norbert európai ranglista harmadik, háromszoros Európa-bajnoki bronzérmes asztaliteniszezők bemutatómérkőzésével avatták fel, a sporteszközöknek felnőttek és kiskorúak egyformán örültek.

Szeptember közepén a Rákosmenti krízistömb rehabilitáció égisze alatt adták át az úgy nevezett Innova parkot, ahova közkerti, sport- és játszófunkciókkal ellátott eszközöket telepített a helyhatóság, így a garzonházak közvetlen közelében gumiburkolatú sportpálya, játszókert, trambulin, valamint egy rákot formázó mászóka fogadja már az ottani lakóközösséget. Októberben egy másik fejlesztésnek köszönhetően új sportpálya látványa tárul azok elé, akik a Helikopter lakópark melletti helyszínen látogatást tesznek.

A Köszörűs téren egy toronnyal és hintával ellátott mászóvár, valamint egy komplex köteles mászórendszer kapott helyet novemberben, a labdajátékok kedvelői pedig ugyanott egy streetball pályát is igénybe vehetnek.

A Madárdomb Rákoskeresztúr kertvárosias környezetében található, ahol számtalan kisgyermekes család él. A kerületrész 1984-es alapítása óta tervben volt egy játszótér építése is a helyszínen, a projekt pedig szintén a tavalyi esztendőben valósulhatott meg.