Rákosmente fejlődése évről évre nyomon követhető ugyan, de fontosnak tartottuk összegyűjteni az ezt alátámasztó konkrétumokat. Induló cikksorozatunkban ezért tematikus megközelítésben szeretnénk bemutatni a kerület érdekeit szolgáló, előre mutató törekvések gyakorlati megvalósulását – a tavalyi esztendő vonatkozásában.

A közúti infrastruktúra fejlesztése érdekében 2021-ben is történtek érdemi lépések a  kerületben, a jó idő beköszöntével máris egy régóta várt korszerűsítésnek örülhettek a Rákoskeresztúr kertesházas övezetében élők: mindazok, akik a helyi tömegközlekedési eszközök igénybevétele során akár naponta többször is meg kell, hogy közelítsék a Csabai út-Szárny utca csomópontjában található buszmegállót. A helyszíni adottságok ismeretében elmondható, hogy rendszerint nagyfokú közlekedési kockázatnak voltak kitéve ott a gyalogosok, egészen addig, amíg birtokba nem vehették a frissen kiépített zebrát rávezető járdával, illetve az úttest közepére kihelyezett járdaszigettel a tavalyi év áprilisában.

A gyalogosok, babakocsival közlekedők komfortérzetét az elmúlt évben is járdafelújítások sora növelte a kerületben. Májusban Rákoscsaba-Újtelepen kerültek sor ilyen projektekre:  az ottani Hektár utcában például egy üres telek található, amit az évek során benőtt a gaz, ennélfogva az előtte található szakasz is járhatatlanná vált, az emberek jobb híján az úttestet használták gyalogos közlekedésre a mindennapokban.  Végül májusban 100 méter hosszan, négy ingatlant érintve készült el az ott esedékes korszerűsítés.

Az Erzsébet körút Rákoskert egyik forgalmas csomópontja, amely összeköttetést teremt a Kucorgó tér, valamint a Kossuth Lajos Általános Iskola között, így ezen a szakaszon a reggeli, valamint késő délutáni órákban számtalan autó és gyalogos közlekedik. Az úttest melletti járda állaga azonban az évek folyamán leromlott, így a felújítása annak is időszerűvé vált.

A Fővárosi Önkormányzat útfelújítási programjának részeként 2020. októberében adták át a Zrínyi utca felújított szakaszát a Rákosmenti Piroska Óvoda közvetlen környezetében. Az utat a korszerűsítése mellett ki is szélesítették, ennek következtében az autósok parkolási lehetősége megszűnt, a gyermeküket az intézménybe szállító szülők az épület északi oldalán tudták csak letenni a gépjárművüket. Ez a rész azonban a korábbiak során egy rossz minőségű, a gyalogosok számára szinte járhatatlan terület volt. Az áldatlan állapotokat 2021. májusában megszüntették.

Hosszú évtizedek óta várt közútfejlesztés vette kezdetét 2020-ban a Budapesti Útépítési Program keretében, amely elsősorban a földes utak szilárd burkolattal való ellátására nyújt támogatást. Ennek köszönhetően Rákosmentén 7 utca kapott aszfaltburkolatot. A kezdeményezés folytatásaként Magyarország kormánya újabb 5 milliárd forintot irányzott elő a főváros kerületeit érintő projekthez. Rákosmente Önkormányzata támogatási kérelmet nyújtott be, ami pozitív elbírálásban részesült, ennek eredményeképpen a 17. kerület újabb tíz utcája kapott szilárd burkolatot. 2021-ben az akció második üteme lezárult, ezt a mozzanatot a Rákoscsabán található Fűzkút utca ünnepélyes átadásával szintén az év ötödik hónapjában koronázták meg.

Június 9-én egy sajtótájékoztató keretében került nyilvánosságra, hogy 2,1 milliárd forintos kormányzati támogatás segítségével megépülhet a Vidor utca meghosszabbítása, ami össze fogja kötni a Cinkotai és Keresztúri utat, tehermentesítve ezzel a Rákoskeresztúrra nehezedő nagy mennyiségű autós és kamionos forgalmat. Az akkori előrejelzések szerint a beruházás teljes megvalósítása legalább másfél évet vesz majd igénybe.

Szeptember elején a Rákoskerti Útjavítási Program égisze alatt mentek végbe korszerűsítések, melyek novemberben folytatódtak még több kerületrészi utca érintésével. Fél év alatt teljesen újjászületett az Újlak utcai Általános Iskola és a Borsó utca közötti útszakasz.