A rákosmenti szilveszter, amely megtartásának idén a pandémia sem szabott gátat, egy praktikus elgondolásból nőtte ki magát annak idején. Azelőtt, ha valaki a szabadtéri szórakozásnak egy igazán nagy volumenű formáját választotta programjául az év utolsó éjszakáján, hosszas utazással számolhatott a tömegközlekedéssel vagy autóval a belváros felé. Annak az esélye pedig, hogy valaki helybéli ismerőseivel együtt búcsúztassa az óévet, nagyságrendekkel lecsökkent, december 31-én ugyanis rendre szétszóródtak, vagy legalábbis szűkebb körben ünnepeltek az emberek. 

Az első helyben megtartott szilveszteri bulinak a 2013-as esztendő végén a mostani gyakorlathoz hasonlóan a Fő tér adott otthont, a nagyszabású esemény megvalósítását pedig az azóta már elhunyt egykori városvezető, Riz Levente kezdeményezte egykoron. A néhai polgármester a 17. kerület legelső össznépi szilveszteri rendezvényének keretében az akkori nagyszabású infrastrukturális projekt tartalmi elemeiről is megemlékezett.

A hajdani városrendezési folyamat méltán kaphatott anno ekkora figyelmet, ugyanis rengeteg újítást magában rejtett. A buszpályaudvar helyén megépülhetett a Fő tér, megszépült a Szent Kereszt tér és a Fuchs kastély parkja is, elkészültek továbbá a Pesti út északi és déli oldalán a rehabilitált zöldfelületek. Akkoriban akadálymentesítették a Polgármesteri Hivatalt, megvalósult a Fő tér melletti tízemeletes lakóépületek energetikai korszerűsítése, lezajlott a Gólyafészek Bölcsőde, a Csicsergő Óvoda, valamint a Vigyázó Sándor Művelődési Ház felújítása, illetve ebben az időszakban kapott új arculatot a Népkert.

2013 utolsó napján a fejlesztések összegzését természetesen a mára már megszokott színpadi és térprogramok tucatja követte, az aktuális híradások szerint több ezren szavaztak bizalmat Rákosmente legelső óévbúcsúztató tömegrendezvényének.

Azóta az esemény megtartása a kerületben egyfajta hagyománnyá nemesedett, amelyet tavaly csupán a járványhelyzet tudott megakasztani, idén azonban újra együtt szórakozhatnak mindazok, akik december 31-én kilátogatnak a Fő térre.