A Rákosmentén áthaladó Budapest-Hatvan vasútvonal új megállóval bővült Akadémiaújtelepen, aminek az a célja, hogy a XVII. kerületiek könnyebben be tudjanak jutni a belvárosba. Az ígéretek szerint 15 perc lesz a menetidő a Keletibe.

„A megállóhelyhez 23 férőhelyes P+R parkoló rendszert telepítettek, amelyből 2 a mozgáskorlátozottak parkolását szolgálja. A beruházás során B+R kerékpártárolókat is kialakítottak. A parkoló megközelítése közúton a Pesti útról lehetséges, ennek érdekében átépült és kanyarodó sávval egészült ki a Pesti út – 506. utca kereszteződése, valamint jelzőlámpás csomópontot alakítottak ki új gyalogos átkelőhelyekkel”

– írja közleményében a Nemzet Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közleménye. A megállóhoz lift is épült, de ennek átadása 2022 tavaszára csúszik.

A kerületiek nagy örömére a vasúti megálló új autóbuszmegállót is kapott.

„A Pesti úton közlekedő 161-es, 161A, 162-es, 162A, 195-ös, 202E, 262-es és az éjszakai 956-os, 968-as és 990-es busz is megáll az új megállóban december 12-étől, vasárnaptól, kapcsolódva a hatvani vonalon közlekedő személyvonatokhoz. Ezek a buszok a XVII. kerületben máshol nem biztosítanak átszállási lehetőséget a hatvani vonatokra, így mind Gödöllő, mind a Keleti pályaudvar felől könnyebben elérhetővé válik Rákoskeresztúr térsége”

– írja az átadáshoz kapcsolódóan a BKK közleménye.

Dunai Mónika országgyűlési képviselő és Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója bejelentette, hogy a Rákosmentét átszelő másik nagy vasúti szárnyvonalnak a szolnokinak a korszerűsítési terve is folyamatban van. Ezen a vonalon a Madárdomb és a Helikopter lakópark között épülhet meg az új megálló.