Ezúttal „szemétségekről” írunk. Legelőször is olyanokról, amelyek szó szerinti és átvitt értelemben egyaránt értelmezhetőek, majd különféle várostakarítási projektekről számolunk be, amelyek összefogásra sarkallták a teljes kerületet.

„Szemétségek” gyűjtőnév alatt beszélni a kerület hulladékmentesítési projektjeiről kétségtelenül humoros lépésnek számít, egészen addig, amíg nem szembesülünk olyan ügyekkel, melyek kapcsán az eredeti jelentéstartalom is óhatatlanul az eszünkbe juthat.

Nagy port kavart, méghozzá akkorát, hogy márciusban mi is hírt adtunk róla: jelentős mennyiségű köztéri kukával lett kevesebb Rákosmentén, ugyanis a Fővárosi Önkormányzat úgy döntött, hogy nagy mértékben csökkenti a szemetesek számát a 17. kerületben. Ez mérhetetlenül bosszantó, szerencsére Rákosmente Önkormányzata maga is kihelyezett ilyen szemétgyűjtőket, amelyek a mai napig fellelhetőek a megszokott helyszíneken.

Természetesen ezek egyikébe sem tudjuk a – szaknyelven szólva – nagydarabos hulladékainkat beledobni, azoktól idén november 8. és 22. között lehet megszabadulni az éves lomtalanítás keretében.

Az ilyenkor esedékes szokásrendet már szinte mindenki kívülről fújja, arról viszont vélhetően kevesebben értesültek, hogy Budapest Főváros az FKF szolgáltatási szerződéséből törölte a veszélyes hulladékok elszállítását. A helyhatóság saját költségvetéséből fogja azt finanszírozni, amely gesztus több mint 10 millió forintos többletkiadást fog jelenteni az önkormányzatnak. Szintén tetemes összegeket emészt fel részükről az illegális szemétlerakás felszámolása, pedig a szabálytalankodók elleni harcban oroszlánrészt vállal a városvezetéssel szoros együttműködésben álló Rákosmenti Mezei Őrszolgálat is.

Nyáron konténeres építésitörmelék-gyűjtést szervezett az Önkormányzat, hogy elejét vegye a további felhalmozódásnak. Mindez ráadásul egyetlen forintjába sem került annak, aki a nála lévő sittet az akkoriban megadott hét rákosmenti helyszín valamelyikére fuvarozta.

Ugyanebben az évszakban történt, hogy a Kis-Merzse vízutánpótlásának optimalizálása érdekében a területen található átereszt ki kellett tisztítani, mert az ott feltorlódott hordalék, szemét, és odakerült zöldhulladék azt teljesen eltömítette.

Nemrég olvastunk, hogy Rákosmente idén is csatlakozott az Innovációs és Technológiai Minisztérium által életre hívott „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” elnevezésű akcióhoz, melynek égisze alatt október 24-én civilek és önkormányzati képviselők a Bökényföldi út mentén haladva közösen tisztították meg az érintett területet.

Örömmel tapasztaljuk, hogy nemcsak ők, de nagyon sok szervezet, illetve hétköznapi hős is magáénak érzi a környezetvédelem ügyét a kerületben. A Mancs a Kézben Kutyamentő Alapítvány szervezésében több mentőcsapat önkéntesei szedték össze a szabályellenesen lerakott hulladékokat a Keresztúri-erdőben, valamint a helyi illetőségű Péntek Ilona is egy ehhez hasonló kezdeményezést hirdetett meg a közösségi oldalon, szintén igen nagy sikerrel.