Rákosmentén számtalan olyan szervezet munkálkodik, amely tevékenységével a kerület polgárainak érdekeit szolgálja, ennél fogva megérdemli, hogy a lokálpatriotizmus jegyében mi is bemutassuk.

A Rákosmenti Mezei Őrszolgálatról a helyi önkormányzattal, illetve rendvédelmi szervekkel való együttműködés egyik szereplőjeként hallhatunk és olvashatunk általában. Az öt fővárosi kerület területén társulási formában működő szervezet igen aktív munkát folytat, az éppen aktuális teendőit ugyanis az év 365 napján végzi.

Kevesen tudják, pedig valójában logikus, hogy az általános érvényűeken kívül évszakspecifikus feladatai is vannak. A csapat ilyenkor, ősz végén és télen jellemzően a falopásokat igyekszik megakadályozni, de nem ez az egyetlen bűncselekményfajta, amivel találkozik. Az őrszolgálat tagjai olyan esetről is beszámoltak, hogy a X., XVI. és XVII. kerület határán elterülő erdőben egy 61 tő növényt tartalmazó cannabis-ültetvényt találtak, és a rendőrséggel közösen végül sikeresen felgöngyölítették az ügyet.

Hasonló elánnal harcolnak egyébként az illegális szemétlerakás ellen is, de ha kell, madáretetőket állítanak fel, lakóház kertjébe tévedt rókát helyeznek biztonságba, és baleseteket előznek meg különböző módokon.

A kerület kiterjedt zöldterülettel és gazdag élővilágú tájvédelmi körzettel rendelkezik, ezeket a helyiek és a Budapest egyéb részein élők akár késő ősszel vagy télen is előszeretettel látogatják. A kirándulók biztonságáról, valamint a tájegységek védelméről szintén a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat állománya gondoskodik, mind ebben azonban az emberek együttműködését is kérik rendszeresen.

A fagyok beköszöntével reális problémát okoz a tiltott helyen való korcsolyázás. Sokan használják arra a Naplás tavat, pedig az a Szilas-patak víztározója. A tó jegén csúszkálgatni veszélyes, az őrszolgálat munkatársai viszont a szabálytalankodókat is szemmel tartják. Eleinte még csupán szóbeli figyelmeztetés kíséretében szokták elküldeni őket a területről, ám a későbbiekben akár bírságot is kiszabnak.

Igazi vidéki hangulatba csöppenhetnek mindazok, akik ellátogatnak a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat 16. kerületi telephelyére, ahol két éve nyitotta meg először a kapuit a Kertvárosi Tanyaudvar. A szervezet azonban nemcsak ezt a létesítményt, de a Hortobágyi Madárkórház kihelyezett intézményeként működő mentőpontot is maga üzemelteti, nem kétséges, hogy igazán változatos tevékenységi köröket tudhat tehát magáénak.