A Pesti úti Garzonházakra a Rákosmente Önkormányzata által nemrégiben beharangozott nagyszabású fejlesztéssorozat kapcsán a megszokottnál is nagyobb figyelem vetül napjainkban, úgyhogy felkerekedtünk, hogy a környéket bemutató cikkünk megírásához pontos képet alkothassunk a helyszínen tapasztalt – jelenleg is fennálló állapotokról.

A Pesti út 27-29 szám alatt lakást bérlők közismerten nagy százalékban hátrányos élethelyzeteket tudhatnak magukénak, lakókörnyezetük rendszeres rongálásoktól sújtott, leharcolt, majdhogy nem (ki)használhatatlan. Most olvastuk azonban, hogy az épületeket szárnyai alá vette a helyi önkormányzat, és pályázaton elnyert, valamint kormány által kiutalt támogatásokból, illetve saját források hozzáadásával normalizálni fogja az ottani körülményeket nemsokára.

Ha közel érünk ezekhez a lakótömbökhöz, szabad szemmel is láthatjuk a mesteremberekért kiáltó feladatokat. Elég csak megvizsgálnunk az erkélyeket, az ottani súlyos tömegű, beton szerkezetű virágládák a mostani elhasznált valójukban már igen csekély esztétikai hasznot jelentenek a környezetüknek, eltávolításuk nemcsak a ház szerkezetét tekintve jelent majd egyfajta könnyebbséget. Bár ott jártunkkor nem volt valós rálátásunk a tetőzetekre, gyanítjuk, hogy a hőszigetelés és a vízkárok elleni védelem biztosítása egyaránt jogos és fontos része a házakat érintő projektnek, egyéb energetikai jellegű korszerűsítésekkel egyetemben, így aztán mi magunk is nagyon drukkolunk például az ablakok, vagy a lakásokban fellelhető radiátorok hamarosan megvalósuló cseréjének.

A bent található liftek kihasználtságáról külső szemlélőként szintén nem tudunk nyilatkozni, az azonban mindent elmond az állapotukról, hogy azt olvastuk: egyenesen a helyhatóság költségén állítanak majd helyettük újakat forgalomba.

A lakók általánosan rossznak mondható szociális helyzete mindenki előtt jól ismert tényező lehet, ezért is különösen szerencsés, hogy a munkálatok befejezését követően majd az eddigi közüzemi költségek is csökkenést mutatnak, de annak is sikerült utánajárnunk, hogy mivel nemrégiben módosította a lakásrendeletet az önkormányzat, a bérlőknek nem kell majd az eddiginél magasabb összeget fizetniük a felújított épület lakásainak használatáért.

(Képek: Rákosmenti Piritós)