„Budapest, Budapest, te csodás!” A főváros szépségeit annak idején ikonikus dalában Rátonyi Róbert énekelte meg. Én nem eldalolom, helyette szabályos rendszerességgel megírom, mit adott nekem Rákosmente, bízva abban, hogy sokakkal lesznek közösek az emlékeink.

Vajon lehet-e ikonikus jelentőségűnek nyilvánítani egy helyszínt annak jogán, hogy csak egyetlen létezik belőle a kerületben? Lehetni éppen lehet, de a Maros mozi egyéb érdemekkel is bizonyítja, hogy méltán kerülhetett bele sorozatunkba, például több mint százéves múltja okán, és kalandos előélete kapcsán, az épület ugyanis hajdan szállodaként és községházaként is funkcionált, valamint volt olyan időszak, amikor az emeletén irodák és szükséglakások kaptak helyet.

1978 végén egy erre vonatkozó kordokumentum szerint a Leigázottak bolygója című NDK-, és a Szenvedély című svéd filmet vetítették le, a konkrét jegyárakról pedig a nyolcvanas évekből van legrégebbre visszanyúló információm: az első sorba 2 forint 50 fillérért, míg a komfortosabb helyekre 4 forintért lehetett jegyet váltani akkoriban.

A Maros mozi 1992-ben bezárta kapuit, és sokáig úgy tűnt, hogy az enyészeté lesz.  Aztán a nagy mozitakarítás ötlete közösségi összefogást szült 2009-ben, Rákosmente Önkormányzata kisebb felújítást végzett az épületben, és oltalmába fogadta azt, így ismét saját mozija lett a 17. kerületnek.

Újranyitását követően azonban egy betörést is elszenvedett, ráadásul éppen a múltját bemutató relikviákat lovasították meg a tettesek. Kertjében 2014-ben robbanótestet találtak, de szerencsére elmondható, hogy szelídebb kalandokban is része lehetett.

A mozi műsorkínálatában nemcsak közismert és népszerű, hanem helyi vonatkozású alkotások is szerepeltek: többek között egy rákosmenti helyszíneken játszódó amatőr horror, illetve a Budapest halai című természetfilm, melyben Rákos- és Szilas-patakra vonatkozó részletek lelhetők fel.  

Ezen kívül a létesítmény a kifejezetten Rákosligethez kapcsolódó Föld-Tánc Napnak, különböző kiállításoknak, fesztiváloknak, utcafrontja pedig termelői és garázsvásároknak adott helyet a közelmúltban.

A Maros Moziban mindezek mellett időről időre vetítéssel egybekötött elemző vagy alkotói beszélgetések is megjelentek, amelyek megtartását a járványhelyzet mostanában online formában tette lehetővé.

Sorozatunk további részeit ide kattintva olvashatod!