Emlékszem, hogy a rákosmenti metró hiánya általában akkor jutott eszembe, amikor egy-egy jól sikerült buli, focimeccs, vagy baráti iszogatás után úgy búcsúztak el tőlem barátaim, hogy:

Nem megy a metró! Elágra nem megy a metró! Nem megy a metró! Elágra nem megy a metró…

Én pedig jót mulattam velük, miközben azon filozofáltam, hogy vajon miért nem megy a metró Budapest egyik legnagyobb kerületébe… Mint utólag kiderült: nem csak engem foglalkoztatott a kérdés! Sokan vagyunk, lehetünk ezzel így a kerületben…

Azt már korábban is tisztában voltunk, hogy a rákosmenti metróból akkor lehet valóság, ha a 2-es metrót és a HÉV-et összekötik, felújítják, és az Örs vezér téri csomópontot átalakítják. Ennek az ötlete még 2010 előtt a Vitézy Dávid vezette VEKE fejéből pattant ki, aminek folyamán elindult az ötletelés. 2015-ben – többek között – Riz Levente polgármester kezdeményezésére a főváros 3,5 milliárd forintot elkülönített az építési tervek elkészítésére, ami 2018-ra el is készült. Sajnos az új fővárosi vezetés nem foglalkozott a témával, sőt le is került a metró ügye a napirendről.

Ha ez nem lenne elég, akkor a „Budapest Mindenkié” program „keretében” a kerületi kukák egy részét már le is szerelték, illetve a legújabb „ötletük”, hogy bezárják a Fő téren található BKK jegy- és bérletirodát.

Ép ésszel felfoghatatlan, hogy mit nem ért azon a BKK – Budapesti Közlekedési Központ, hogy egy majd 90 ezres kerületnek szüksége van az Elágon a jegy- és bérletpénztárra!🤬 #szeretlekrákosmente

Közzétette: Szeretlek Rákosmente – 2021. március 22., hétfő

Ezzel párhuzamosan néhány nappal ezelőtt a kormány bejelentette, hogy 4,6 milliárd forintot biztosít a 2-es metró és a gödöllői HÉV Örs vezér téri összekötésének, valamint a HÉV-vonal korszerűsítésének kiviteli terveire. Ez pedig egy fontos lépés ahhoz, hogy a metró elérje Rákosmentét, hiszen az összekötés folytatásaként, majd egy 2. ütemben valósulhatna meg a HÉV lecsatlakozásaképpen a metró kivezetése a 16. kerületen át a 17. kerületbe.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szavai szerint a HÉV-vonal korszerűsítése, illetve a 2-es metró az Örs vezér térrel való összeköttetése 200 milliárd forintba kerülhet, ám arra jó esély van, hogy a 2021 és 2027 közötti európai uniós pénzügyi ciklusban a beruházás megvalósuljon.

A látványterveket a Miniszterelnökség hozta nyilvánosságra: