Talán nincs ember a „17-ben”, akit ne érintett volna az elővárosi vasút gondja. Fiatalok, idősek, munkába indulók, és hazatérők – mindenkinek szembe kellett azzal néznie, hogy az éppen kinézett vonat jelentős késéssel indul és/vagy érkezik. Teljesen megbízhatatlan volt az egész!

Az teljesen természetes, hogy sokan a kerületen kívül találnak munkát, ám abban biztosak vagyunk, hogy a vasúti közlekedés miatti stressztől szívesen megszabadulnánk.

Úgy tűnik, hogy a kormánydöntés megfelelő mederbe terelheti az elővárosi vasúti projektet!

November utolsó napjaiban meg is jelent a rendelet, amely a tervezői tendert hivatalossá teszi: eszerint a Kőbánya felső – Rákos – Rákosliget vasúti szakaszt felújítják, és kapacitását bővítik.

Két dolgot emelnénk ki:

  1. Új, harmadik vágány létesül Kőbánya felső és Rákos, valamint Rákos és Rákosliget között, így helyreállhat az eredeti, 100 km/órás pályasebesség.
  2. Rákosnál a vonalak szétágazása a nagyobb kapacitás érdekében különszintűre épül át.

Azt tapasztalatból tudjuk, hogy a Rákoson egyesülő hatvani és újszászi vonalak állandóan „tele vannak”, ám a felmérések szerint ez a rész az ország egyik legforgalmasabb vasúti folyosója: naponta 42 ezeren használják.

Nem elhanyagolható az sem, hogy a Tárnok utcánál egy felüljáró is épül a beruházás részeként.

Abban biztosak vagyunk, hogy az építkezés befejezése után fellélegezhetünk, hiszen a tízezrek által naponta használt elővárosi vonalakat többen és kényelmesebben használhatjuk, a vonatok pedig sűrűbben járhatnak Budapestre.