Március 2. az amerikai asszonyok XIX. századi kezdeményezésére indult imanap dátuma 1920 óta. A keresztény nők ökumenikus imanapján a békéért, az emberek közötti egyetértésért, a gyermekek jobb jövőjéért imádkoznak. A jeles nap apropóján annak jártunk ezúttal utána, hogy a rákosmenti hívek milyen események kapcsán kulcsolták imára kezüket az elmúlt időszakban.

Az ima világnapjának alkalmából olyan rákosmenti vonatkozású szakrális eseményekből szemezgettünk, amelyek eltérő okokból ugyan, de imádságra késztették a kerület vallásgyakorló polgárait a közelmúltban.

A vallási értelemben egész országot megmozgató ökumenikus imahéttel indult a 2023-as esztendő, a nyolc napon át tartó esemény alkalmával a különböző felekezetű gyülekezetek tagjai a Krisztus-hívők egységéért imádkoztak. A rendezvény központi igéje idén így hangzott: „Tanuljatok meg jót cselekedni, törekedjetek az igazságra”, ezért ennek szellemében került sor január 16-án a Rákoshegyi Református Egyházközség Templomában egy ökumenikus istentiszteletre Hornyák Julianna református lelkész, Ferenczy Erzsébet evangélikus lelkész, Nemeshegyi Dávid baptista lelkipásztor, valamint Erdődi Ferenc plébániai kormányzó szolgálatával.

Az esztendő legelső hónapjának vége újabb egyházi vonatkozású hírt tartogatott. A Pál Apostol Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium több mint 30 éves fennállása óta minden esztendőben megünnepli a Pálfordulót, és megemlékezik névadójáról. Január 27-én sem volt ez másként, aznap az iskola diákjai szentmisén vettek részt, melynek keretében Gyetván Gábor atya, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatóságának igazgatója idézte fel számukra Szent Pál életét és tanításait.

Idén ismét megrendezték itt, a 17. kerületben a Katolikus Farsangot, amelyet az előző időszakban a koronavírus-járvány kitörése rendre meghiúsított. A nagy múltú vallási eseménynek ez alkalommal a Gregor József Általános Iskola adott otthont, ahova február 17-én számos érdeklődő ellátogatott. A résztvevőket Horváth Tamás, Rákosmente polgármestere és Molnár Miklós római katolikus plébános köszöntötte, az odaérkezőket este folyamán közös vacsorával, táncbemutatóval és tombolával fogadták a szervezők.

Szintén egészen friss történés, hogy közel 36 évnyi szolgálat után nyugállományba vonult Dr. Füzesi Zoltán, a Rákoscsabai Református Egyházközség lelkipásztora. A jeles esemény tiszteletére a kerületrész templomában úgynevezett kibúcsúztatást, lelkészbúcsúztatási liturgiát tartottak. A ceremónia első részében istentiszteletre került sor, melyet Szloboda József, a Budapest-Északi Református Egyházmegye esperese celebrált, majd méltatóbeszédek és kórusénekek sora következett, végül Sarkadi Zsolt főgondnok átnyújtotta a nyugállományba vonuló lelkésznek a közösség ajándékát.

A napokban volt két esztendeje annak, hogy a plébánosként 33 éven át Rákoskeresztúron szolgáló Snell György Esztergom-budapesti segédpüspök, a Szent István Bazilika plébánosa, kanonok, a Szent Jobb őre eltávozott az élők sorából, így nagyböjt első vasárnapján, azaz február 26-án érte mutattak be szentmisét a szomorú évforduló apropójából. Ferenc pápa tavaly már imára és böjtölésre szólította a híveket a fent említett, március 2-i imanap okán, hogy így kapják meg Istentől az orosz-ukrán háború esetében a béke ajándékát.

Amint pedig arról Dunai Mónika, Rákosmente országgyűlési képviselője is említést tett közösségi oldalán: a Magyar Parlamenti Imacsoport tagjai 2023-ban is 24 órás imaláncban imádkoztak a békéért február 24-én, a szomszédunkban dúló összecsapások egyéves évfordulóján, ahogyan minden bizonnyal megtette ezt ugyanekkor az otthonában valamennyi vallásgyakorló 17. kerületi honpolgár.