Számtalan egészséges életmóddal kapcsolatos beruházás tette az eddiginél is élhetőbbé Rákosmentét a 2022-es esztendőben. Az egyik legjelentősebb ilyen jellegű fejlesztés az Aranylúd utcai Görpark projektje volt, de korszerű játékelemekkel bővült nagyon sok játszótér, valamint saját sportpályának örülhetett jónéhány óvoda is a tavalyi évben.

A 17. kerületben a gyermekes családok aránya igen magas, az itt élő fiatalok pedig igénylik azt, hogy minőségi időt töltsenek el a friss levegőn, akármelyik korosztályba is tartozzanak.

Amennyiben sorra vesszük a tavalyi év egészséges életmódra ösztönző projektjeit, elsőként az Aranylúd utcai Görpark átadásáig szükséges az időben visszamennünk, ugyanis a nyugat-európai trendeket követő extrémsport-pálya kiépítése már a kezdetektől egyedülálló perspektívát jelentett a görkorizás, valamint a deszkázás szerelmeseinek. Annak hírét, hogy egyáltalán elkészül majd egy ilyen terület, tavaly februárban jelentették be, a vonatkozó munkálatok megkezdésével majdnem egyidőben. A projekt megvalósítása nemcsak az Országos Görpark Programon való sikeres részvételnek köszönhető, mert az önkormányzat is jelentős összeggel szállt be a költségekbe. A végeredmény pedig magáért beszél: a 2022. júniusában átadott pályához nincsen hasonló annak 1000 km-es körzetében.

Nyáron a helybéliek a Szabad május téren egy nagyon korszerű technológiával készült kosárlabdapályának örülhettek, amelyről azóta már azt is tudjuk, hogy az ottani multifunkcionális sportfű a hirtelen lezúduló csapadéknak szuperül ellenáll, nagyon nagy igénybevételnek lehet kitenni, és jól pattog rajta a labda.

A rákosmenti gyermekek természetesen intézményi keretek között egyaránt sportolhatnak, mégpedig az eddigieknél kedvezőbb körülmények mellett.

Tavaly a Napsugár Óvoda korábbi, elhasználódott focipályája újulhatott meg, a műfű itt is pazar kialakítású, nem tartalmaz káros anyagot, és használata során ízületvédő funkciókkal dicsekedhet. A Mákvirág Óvodába járó gyermekek szintén egy modern futballpályát vehettek birtokba a saját térigényüknek megfelelő méretben, és az addig gyakorta sáros udvarrészüket is műfűvel terítették le ugyanebben az időszakban a szakemberek. A Mézeskalács Óvoda műfüves területének átadása 2022 őszén, a Mihály-napi hagyományos rendezvényük keretében jött létre, és talán mondanunk sem kell, hogy az érintettek a korszerűsítésnek ebben a létesítményben is módfelett örültek.

Ősszel arról lehetett olvasni, hogy két új moduláris játszótérrel bővült Rákosmente, méghozzá az Ede utcai és a Derkovits téri helyszíneken. Hogyha azt nézzük, hogy mennyire eljárt az idő a régi, több évtizedes eszközök felett, máris bebizonyosodik, hogy ez a projekt a többihez hasonlóan ugyancsak hiánypótló jelentőségű lehetett.

Rákoscsaba-Újtelepen a Diadal és Demjén utca közötti játszótéren felállított két pingpongasztal nagy sikerű üzembe helyezését követően egy baba-mama típusú, valamint egy klasszikus kétállásos hintával, illetve készségfejlesztő elemekkel bővült a játékállománykeret.

A Tanár utcai játszótérre a homokozó fölé napvitorlát telepítettek, így ott idén nyáron is a napszúrás veszélye nélkül tartózkodhatnak majd a kisgyerekek.

Új köteles mászó játék került ki egy másik helyszínre, a Helikopter lakóparkban található játszótérre, ahol a kivitelezők felújították a hintát, kicserélték a sérült elemeket, lefestették a játszóvárat és a hajót, így elmondható, hogy azok mindegyike megszépülhetett.

Novemberben két pingpongasztalt hoztak az Aranykút utcai játszótérre. A német gyártmányú kültéri eszközök sokáig kiszolgálják majd Rákoscsaba-Újtelep lakóinak igényeit, ez a kitétel egyébként igaz valamennyi itt felsorolt fejlesztésre.