Az év elején olyan 2022-es eseményeket idézünk vissza, amelyek valamilyen vonatkozásban meghatározóak voltak a 17. kerület életében. Számos beruházás fejeződött be a tavalyi esztendőben: a Riz Levente Sport- és Rendezvényközpont létrehozása és megnyitása például egy igazán régóta várt esemény volt a helyiek szemében.

2022. szeptember 24-én nyitotta meg kapuit a a Riz Levente Sport- és Rendezvényközpont, melynek megépítése egy sokéves álom megvalósulása volt, ugyanis bár a demográfiai növekedés üteme nagymértékű a 17. kerületben, de a fedett helyszínen történő sportolásra, valamint az intenzívebb érdeklődést kiváltó kulturális rendezvények látogatására a létesítmény megépítéséig helyi szinten azért korlátozott lehetőség mutatkozott.

Maga a kivitelezés 2019. decemberében kezdődött és 2022. III. negyedévéig tartott, elkészültével az épületben 15 különféle teremsport hazai és nemzetközi versenyei kaphattak otthont, belső kialakítása pedig nagy mértékben elősegít mindenféle közösségi funkciót. De hogy néhány gyakorlati példát is láthassunk arra, ahogyan betölti küldetését ez a komplexum, idézzük fel a tavalyi év legfontosabb történéseit a rendezvényközpont működésének szempontjából!

Az épületben eddig nyolc szalagavatót rendeztek meg, ebből három egy-egy 17. kerületi iskola eseménye volt, öt további esetben azonban máshonnan érkeztek a diákok. Az energiaválság okán számos intézmény átmenetileg felfüggesztette a működését, ezért az eredetileg hozzájuk szervezett, és jó előre lekötött szalagavatókat már nem lehetett náluk megtartani. A Riz Levente Sport- és Rendezvényközpont azonban gond nélkül tudta az utolsóéves középiskolásokat, és rokonaikat fogadni, mivel hőszivattyús rendszerrel működik, így gazdaságosabban tud ebben a nehezebb időszakban is üzemelni, nem kell tehát a kapuit mostanság sem bezárni. Ugyanebből a megfontolásból a komplexumban különböző mérkőzéseket ugyancsak le lehet bonyolítani: a csarnokban a Ferencváros férfi kézilabda-csapata öt Európa-liga meccset játszik, az MTK női szakosztálya itt edz, az RKSK kézilabda-csapatai a sportsikereiket egyaránt ebben az új épületben tudják időről időre átélni. 

Ha pedig visszatekintés gyanánt ráfókuszálunk egy tavaly nyári történésre: a 2007-es Európa-bajnok Spanyolország ellen kezdte a selejtezősorozatot a magyar férfi röplabda-válogatott. Az augusztus 3-i mérkőzésnek szintén a Riz Levente Sport- és Rendezvényközpont adott teret akkor.

A komplexum háza tájáról 2022-ben egyéb érdekes hírek is érkeztek: a Pesti úti Garzonházakban élők munkaerőpiaci felzárkóztatásának jegyében június 10-én állásbörzére került sor a létesítményben, de nemcsak a felnőttek kaptak esélyt arra, hogy az életük színesebb legyen, és hasznos inspirációkat nyerjenek. Az is fontos ugyanis, hogy a fiatalok már egészen kiskorban megkedveljék a mozgást, és életük részévé váljon a sport szeretete. Ennek megfelelően december 11-én a Bozsik-program keretében megrendezett utánpótlásképző futball-tornát fogadta be falai közé az épület, amely 2023-ban is számos színvonalas és nagyszabású rendezvény helyszíne lehet.