Az év elején olyan 2022-es eseményeket idézünk vissza, amelyek valamilyen vonatkozásban meghatározóak voltak a 17. kerület életében. Számos beruházás fejeződött be a tavalyi esztendőben, ezek egyike volt a Pesti úti Garzonházak felújításának projektje volt.

A szociális városrehabilitációs program keretében saját önkormányzati forrásból, a kormányzat által nyújtott anyagi segítséggel, illetve uniós támogatás igénybevételével megtörtént, valamint a tavalyi esztendőben le is zárult a Pesti úti Garzonházaknak, továbbá azok közvetlen környezetének korszerűsítése.

Ahhoz, hogy az elmúlt év főbb eseményeit bemutató sorozatunkba ez a fejezet jól illeszkedjen, 2022. márciusánál kell belekapcsolódnunk a történetbe. Ekkor ugyanis az az igen jó hír érkezett meg, hogy a beruházás készültségi foka a 70 százalékot is elérte, majd szeptemberben újabb mérföldkőnek lehettünk tanúi: átadásra került a kezdeményezés részeként megvalósított Innova park is, amelynek neve azóta már bizonyára mindenki számára ismerősen cseng. A Pesti út 31. szám alatt található területen közkerti, sport- és játszó funkciókkal ellátott eszközöket telepített a helyhatóság, a lakók részére elkészült a helyszínen mindezeken kívül egy elkerített közösségi kert, melybe előre gyártott elemekből előállított magaságyásokat helyeztek a szakemberek.

A testedzési és kertgondozási ambíciók mellett a helyiek a munkaerőpiacon való minél sikeresebb elhelyezkedéssel kapcsolatos vágyaikat is megvalósíthatták a projektnek köszönhetően. Pénzügyi tanácsadásokon, különféle képzéseken vehettek részt, államilag elismert bizonyítványt vagy tanúsítványt szerezhettek, ezek a lehetőségek pedig legalább annyira hasznosnak bizonyultak, mint a városrehabilitáció égisze alatt létrejövő épületfejlesztések, pedig azok sem voltak elenyészőnek nevezhetőek.

Hiszen a munkálatok egyik legfontosabb részét azért mégiscsak a Pesti út 27-29., valamint 37-39. számok alatt található Garzonházak felújítása és energetikai korszerűsítése tette ki, aminek keretében kicserélték a nyílászárókat, majd a teljes külső homlokzati falfelület kiegészítő hőszigetelésére, a meglévő lapostető vízszigetelésének felújítására, illetve az erkélyek rendbehozatalára egyaránt sor kerülhetett, az önkormányzat pedig saját költségén új lifteket szereltetett a régiek helyére.

Amire a helyhatóság szintén odafigyelt, az a környező közterületek rendbetétele, a közlekedési feltételek optimalizálása mellett. Ennek a szándéknak az eredményeképpen fél év alatt teljesen újjászületett az Újlak Utcai Általános Iskola és a Borsó utca közötti útszakasz, Rákosmente Önkormányzata saját, önerős forrásból felújította a déli oldalon meglévő parkolókat, és ezekből továbbiakat is kiépített. Gondoljunk csak bele: 40 évvel ezelőtt senki nem gondolt még arra, hogy napjainkra ilyen jelentős ütemben meg fog növekedni a gépjárművek száma, ezért ténylegesen szükség volt a parkolóhelyek számának növelésére az érintett területen.

A fentiek alapján elmondható, hogy sorozatunkban a Garzonházak rehabilitációja méltán kaphatott helyet, jövő héten pedig egy újabb nagyszabású projekt 2022-es lezárulásáról emlékezünk meg.