A karácsonyi ünnepek egyik meghatározó mozzanata az ajándékozás. Mégsem arra adunk ötleteket, hogy mi kerüljön a fa alá, sokkal inkább arra kínálunk megoldásokat, hogy az adakozókedvű emberek egy-egy országos szintű akcióhoz csatlakozva, vagy itt, Rákosmentén miként tehetik szebbé mások karácsonyát.

Az ajándékozásnak megnő a jelentősége karácsonykor, olyankor ugyanis hajlamosabbak vagyunk akár a családtagjaink, rokonaink és barátaink legtitkosabb, leglehetetlenebbnek tűnő kívánságait is teljesíteni. Érdemes azonban másokra egyaránt kiterjeszteni ezt a nagyvonalúságot az ünnepek idején, persze mindenkinek a saját egyéni lehetőségei szerint, eltérő mértékben.

Először nézzünk szét az országos jelentőségű karitatív projektek között, melyek közül az egyik legnépszerűbb az úgynevezett Cipősdoboz akció, ahol csak arra kell figyelnünk, hogy jó minőségű dolgokat tegyünk a csomagba, illetve tüntessük fel, hogy milyen nemű és korú gyermeknek szánjuk az adományokat, mivel a szervezet önkéntesei ez alapján tudják eljuttatni azokat a rászorulókhoz. A szervezők játék-, könyv- és kozmetikaiszer-jellegű felajánlásokat is szívesen fogadnak, a december 22-ig nyitva tartó MikulásGyár azonban elsősorban tartós élelmiszert, tisztító- és tisztálkodási szereket, édességet vár adományként. 

A rákosmenti telephellyel rendelkező Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2006 óta minden évben megszervezi Karácsonyi Adománygyűjtését az ünnepi időszak megsegítésére és a leghidegebb januári napok terheinek enyhítésére. Arra kérik az ország lakosságát, hogy a hétvégi áruházi vásárlásaik során gondoljanak a rászoruló emberekre, családokra, és az ő számukra is tegyenek a kosarukba egy tetszőleges tartós élelmiszert.

Ha már összeállításunkban az előző szervezet raktárbázisa kapcsán a 17. kerület is szóba került, érdemes egy helyi jótékonysági akcióra ugyancsak felhívni a figyelmet. Közös adománygyűjtést indított a Rákosmenti Adományház Egyesület, a Rákosmenti Életfa Humán Segítő Szolgálat, illetve a Vigyázó Sándor Művelődési Központ. A november 15. óta zajló, és egészen december 20-ig tartó akció keretében a szervezők elsősorban tartósélelmiszer felajánlásokat remélnek a 17. kerületben élő segítőszándékú polgároktól, akik minden hétköznap reggel 9 és este 7 óra között adhatják le adományaikat a Vigyázó Sándor Művelődési Központban. A Rákosmenti Adományház munkatársai egyébként a Ferihegyi út 36. szám alatti intézményükben is fogadnak felajánlást, ám nincsenek mindig nyitva, a jelenleg elsődleges adománygyűjtési pontként funkcionáló művelődési ház viszont igen, az Életfa pedig úgy tud segíteni, hogy naprakész adatbázissal rendelkezik a kerületbeli mélyszegénységben élő családokról, nyugdíjasokról, rászorultakról, akikhez eljutnak a csomagok az akció keretében.

Bár a több hónapon át tartó ételosztással kapcsolatban már hosszú évek óta olajozottan működik minden, de ha valaki helybéli vállalkozóként, kisvállalkozóként támogatni szeretné a projektet, érdemes megkérdeznie, miként teheti ezt meg.

Emellett ott vannak még Rákoscsabán, Rákoshegyen és Rákosligeten az Enni adok enni kapok dobozok, amik a téli időszakban is fontos funkciót töltenek be, hiszen az ételosztási akció során megmaradt élelmiszereket is oda helyezik át, hogy a felesleget bárki, aki szükségét érzi, elvihesse. Persze a civil lakosság is megtöltheti ezeket az ételszekrényeket, a boltokban kapható előre csomagolt bejglikből is be lehet például azokba tenni karácsony közeledtével egyet-egyet.