A világon végigsöprő gazdasági válság, a szankciók sok-sok önkormányzatot arra sarkallnak, hogy spórolásba kezdjenek. Na, de mi a helyzet Rákosmentén? Ennek próbáltunk utánajárni.

Azt hittük, hogy a nehezén már túl vagyunk… A koronavírus-járványt követően éppen, hogy lábra akart állni a (világ)gazdaság, amikor szemmel látható repedések keletkeztek rajta. Elkezdődött a toldozgatás-foltozgatás, ám kitört az orosz-ukrán háború.

Egyre-másra elkezdődött a szankciók kivetése, aminek következtében oda jutottunk, hogy egekbe szökött a gáz és az áram ára, és ennek nem látjuk a végét!

A lakosság spórolásba kezdett, és abban reménykedik, hogy talán-talán mégse lesz annyira hideg a tél. Az ország nagyobb városainak vezetői sorra jelentik be, hogy mely sport- és kulturális intézményeket kénytelenek bezárni.

Nem kell messzire mennünk, csak a Duna túloldalára, ahol a XII. kerület polgármestere már bejelentette, hogy 2023. januárja és áprilisa között bezárnak a kerületi önkormányzat kezelésében lévő intézmények nagy része. Hasonló bezárásokról számolt be például Szolnok, Győr, és Szombathely polgármestere is.

Nézzünk körül kerületünkben. Azzal tisztában vagyunk, hogy Rákosmente Önkormányzata a Riz Levente Sport- és Rendezvényközponttal (RSR), az Uszoda utcában található uszodával, valamint a Vigyázó Sándor Művelődési Központ és Tagintézményeivel „gazdálkodik”.

Néhány hete adták át hivatalosan az RSR-t. A megnyitón azt hallottuk – általános meglepetést keltve –,

hogy a rendezvényközpont hőszivattyúval rendelkezik, és -10°-ig minden gond nélkül nyitva tarthat.

A Vigyázóval kapcsolatban még nincsenek információink, amint lesznek, azt azonnal megosztjuk Veletek!

A cikkel kapcsolatos háttéranyag gyűjtése közben döbbenetes, és egyben elszomorító tényekkel szembesültünk.

Értesülésünk szerint a FŐTÁV egyik napról a másikra – az érvényben lévő szerződést felrúgva! – 13-szorosára (!!!) emelte az uszoda gázának az árát. Szerény becsléseink szerint ezzel az „ajánlattal” azt érte el a fővárosi vállalat, hogy több tíz millióval drágul az Uszoda utcai létesítmény havi gázszámlája, ami lépéskényszerbe hozza a fenntartót, vagyis az önkormányzatot.

Ennek az emelésnek egy drasztikus következménye lehet, ami nem más, mint az uszoda bezárása!

Hogy ez mikor fog megvalósulni, az még a jövő zenéje…