Június 5-én külön világnapot szentelhetünk a környezetvédelemnek, méghozzá azért pont ekkor, mert 1972. június 5-től 16-ig tartották meg Stockholmban az ENSZ első, „Ember és bioszféra” címet viselő környezetvédelmi világkonferenciáját, melynek nyitónapja még abban az esztendőben jeles nappá nemesedhetett. Nálunk, Rákosmentén azonban nem kell ezt a dátumot megvárni, ha a témához illeszkedő kezdeményezéseknek szeretnénk tanúi lenni. Mutatjuk!

Mint megtudtuk, úgynevezett Környezetvédelmi Iroda működik az önkormányzat égisze alatt itt a kerületben, méghozzá sokrétű, ám konkrétan meghatározható feladatokat teljesítve, melyekből a teljesség igénye nélkül jó párat mi is megemlítünk. Vannak az Irodának fenntartási tevékenységei. Itt olyan teljesen hétköznapi dolgokra kell gondolni, mint a játszótéri játékok, a közterületen elültetett fák, fasorok, illetve lakótelepi zöldfelületek karbantartása. Az Iroda munkatársai különféle zöldfelületi beruházások létrejöttében is részt vesznek, megint máskor elszállíttatják a közterületen lerakott illegális hulladékot, vagy az ugyanott elhullott állatok tetemeit. A téli időszakban a síkosságmentesítést szervezik, a kerület tipikus ünnepi helyszíneinek előkészítéséért is ugyanők felelnek.

Július 15-ig lehet jelentkezni az Ültess egy fát gyermekednek programra, és éppen a Környezetvédelmi Irodában dolgozó szakemberek lesznek azok, akik ellenőrzik az igényléseket, megrendelik a facsemetéket, és át is adják azokat az érintetteknek.

Persze nagyobb léptékű feladatokban is részt vesznek, állásfoglalásokat, szakvéleményeket készítenek környezetvédelmi ügyekben, illetve rendszeresen együttműködnek a helyhatóság bizottságaival, különösképpen a Városfejlesztési és Vagyongazdálkodási Bizottsággal.

A Környezetvédelmi Iroda illetékesei dolgozták ki Rákosmente Környezetvédelmi Programját, amennyiben pedig szükséges, környezetvédelmi hatóságként léphetnek szabálytalan hulladékkezelési, parlagfű- és gyommentesítési ügyekben, kutak létesítéséhez, üzemeltetéséhez, fennmaradásához és megszüntetéséhez kapcsolódó engedélyezési eljárásokban, végül pedig fás szárú növények védelmével kapcsolatos ügymenetekben.

A június 5-én esedékes környezetvédelmi világnappal összefüggésben arról is örömmel számolunk be, hogy az önkormányzat idén is meghirdette Környezetvédelmi Pályázatát 10 000 000 forintos keretösszeggel. Július 31-ig még lehet jelentkezni rá, többek között olyan projektek esetében, mint méhbarát kert, madárbarát kert, rovarhotel, süniodú, műfecskefészkek létesítése, magaságyások kialakítása, csapadékvíz gyűjtéséhez és öntözési célú felhasználásához szükséges, vagy komposztáláshoz elengedhetetlen eszközök beszerzése.