A gyermeknap megünneplésének Rákosmentén is van hagyománya, mint sok más kerületben és településen. Ezúttal annak jártunk utána, hogy idén hol és mikor kerül sor mind erre, illetve az elmúlt években mivel kedveskedett a kerület a legkisebbeknek és a nagyobb gyerekeknek.

A pandémia alatt volt olyan időszak, amikor nemcsak a felnőttek szorultak négy fal közé, hanem a kiskorúaknak is nélkülöznünk kellett a közösségi jellegű rendezvényeket. Ezt megelőzően azonban rendszeresen megünnepelte a kerület a gyermeknapot, sokáig az akkor még csupán jelentős zöldterülettel rendelkező nyúldombi helyszínen. Aztán persze több kerületrész és létesítmény is belecsatlakozott az ezzel kapcsolatos történésekbe.

Így lehetett, hogy a Vigyázó Sándor Művelődési Központ mellett rendeztek speciális programokat a kisgyermeknevelő és oktatási intézményekben, a Maros Moziban, rajzfilmvetítéssel, 2016-ban pedig egyaránt gyereknapot tartott az 525. téren a Rákosmenti Keresztény Közösség, valamint az Akadémia-Újtelepi édesanyákból álló MenteMama, MenteBaba – Anyukák egymásért civil szervezet az ilyenkor szokásos kézműves foglalkozással, ugrálóvárral, arcfestéssel, ügyességi versenyekkel.

A Noé Állatotthon is rendre szívesen csatlakozik a gyermeknap megünnepléséhez, van, hogy örökbefogadó napot is hozzákapcsol ehhez az eseményhez.

Akadnak persze tagintézményi kezdeményezések, mint 2015-ben a Helikopter lakópark játszótere mellett a Rákoshegyi Művelődési Ház és több rákoshegyi intézmény, nevezetesen a Rákoshegyi Baptista Gyülekezet vagy a Hétszínvirág Óvoda szervezésében. Ugyanebben az esztendőben mesebirodalommá változott a Vigyázó Sándor Művelődési Ház területe, ekkor lépett fel Gryllus Vilmos is a kerületben, az a rendezvény az azóta elhunyt Riz Levente polgármester, illetve Dr. Fenke Ferenc, dr. Füzesi Péter és Petrőczy Dániel önkormányzati képviselők támogatásával valósult meg.

2017-ben várakkal, királyi udvarokkal, lovagi tornával kapcsolatos játékokat válogattak össze a Vigyázó Sándor Művelődési Központ munkatársai a kicsiknek. 2018-ban „Állati jó gyereknap” címmel szerveztek programelemeket állatsimogató, kisállat- és hüllőkiállítás, dinoszaurusz-show és lovaglási lehetőség elérhetővé tételével. A következő évben a vigyázós munkatársak Kerüld meg a Földet hétmérföldes csizmában! címmel adtak otthont a rendezvénynek, így a célközönség játékos formában több ország főbb jellemzőivel is megismerkedhetett.

A 2020-as esztendő aztán elhozta magával a közösségi rendezvények megtartására vonatkozó kényszerszünetet, tavaly pedig a pandémiának annyi folyománya lett, hogy május 29-én és 30-án egyetlen központi, önkormányzati támogatású esemény helyett a Vigyázó Sándor Művelődési Központban és tagintézményeiben egyaránt különféle érdekes programokkal várták a gyermekeket.

Az idei gyermeknap viszont, amely ezúttal is garantálja a sok mosolyt és jókedvet, a 2020-ban átadott Csúszdaparkban kerül vasárnap a 10-től 17 óráig tartó időszakban megrendezésre.