Május 20. a méhek világnapja. A beporzó rovarok munkája az ökoszisztéma szempontjából igen jelentős, a méhek azonban évekkel ezelőtt felkerültek a veszélyeztetett fajok listájára, mert a számuk drasztikusan lecsökken. Ezúttal olyan rákosmenti projekteket gyűjtöttünk össze, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy még szebb és virágosabb legyen Rákosmente, a méhek fennmaradását megsegítő, vagy azokra hatást nemigen gyakorló növényekkel.

Rákosmente családi házas övezeteiben ilyenkor, nyár közeledtével számtalan növényekben gazdag kerttel találkozhatunk, amelyek nem ritkán virágokkal is tele vannak ültetve. Az ilyen típusú területek a méhek és más beporzók számára nélkülözhetetlenek. Egy más megközelítésben a kertváros esztétikáját és otthonos hangulatát egyaránt fokozza a feldúsított zöldkörnyezet, és mint utána jártunk, már azért is érdemes ápolt és mutatós kerteket létrehozni, mert az Önkormányzat ismételten meghirdette a „Tiszta udvar rendes ház” pályázatot, amelyre jelentkezni június 30-ig írásban lehet. Ugyanez a lehetőség a lakótelepeken élők számára szintén elérhető, az ottani lakóközösségek előtt a „Legszebb előkert” kategória áll nyitva, amennyiben a pályázók úgy gondolják, esély mutatkozik arra, hogy az általuk gondozott helyszín a leggyönyörűbb látványt nyújtja a beültetett virágok, növények, továbbá a közterületi összkép tekintetében. 

Aki pedig a panelházak lakójaként nemcsak az épületet övező zöldfelületet, hanem saját közvetlen környezetét is szívesen díszíti virágokkal, bizonyára nagyon örült annak a kezdeményezésnek, amely alapján ebben az esztendőben is az aktuális évszámnak megfelelő mennyiségű – azaz pontosan 2022 tő – muskátlit osztott ki Horváth Tamás polgármester a Városközpontban található társasházak közös képviselőinek, hogy azok tovább adhassák az egyes lakótömbökben élőknek a kézhez kapott növényeket. A muskátlik a méhek és egyéb beporzó rovarok számára ugyan nem nyújtanak segítséget, viszont egész nyáron gazdagon virágoznak, ezért a kerület számos közterületein egyaránt megjelennek.

Vannak azonban olyan helyek, ahol nem alkalmas terület a virágültetésre, ezért jött az ötlet, hogy önkormányzati képviselők saját keretükből virágpiramisokat hozzanak létre. Rákoskert több pontján is találkozhatunk ilyen fajta muskátlis állványokkal, azonban rendszeresen eltulajdonítják az azokban elhelyezett növényeket ismeretlenek. Ennél fogva járőrözést szerveznek a kerületrészben a civil lakosság körében meghirdetve, hátha így elejét lehet venni a hasonló eseteknek.

A Városközpont virágainak az ott található méhcsalogató fajták kiültetése okán már a beporzó rovarok is igencsak örülhetnek, a sűrűn telepített növények mind emellett nagyban meg is szépítik a helyszínen a látványképet. Ami lássuk be, azért sem hátrány, mivel mind az autósok, mind pedig a tömegközlekedéssel munkába igyekvők napi szinten akár többször is elhaladnak a helyszínen.