Bár sokszor van hűvös még ilyenkor, áprilisban is, azért – apró képzavarral élve – a tavasz már bontogatja szárnyait, ennélfogva a kisgyermekeket nagyon nehéz, sőt, nem is lehet a négy fal között tartani. A tapasztalat azt mutatja, hogy közülük azok is nagyon szeretnek itt, Rákosmentén játszótérre menni, akik kertesházban élnek, aki pedig estéről estére panelházas környezetben hajtja álomra a fejét, napközben mindenképpen igényli, hogy játszhasson egyet a jó levegőn. Mindezek ismeretében ezúttal arra vállalkoztunk, hogy körbenézünk a kerület közelmúltban megszépített, vagy éppen felépített játszóterein.

Rákoscsaba-Újtelepen, a Demjén utcai játszótér melletti területre tavaly augusztusban két pingpongasztal került ki, melyeket a 2020-ban megjelenő pandémia okán elmaradt Aranykút Fesztiválra szánt kétmillió forintos összegkeretből finanszírozott annak idején Halász Dezső kerületrészi önkormányzati képviselő. 

A Diadal és Demjén utca közötti játszótéren a kisebbek is nagyszerűen ellehetnek, nemrégiben ugyanis a korábbiakban állagromlás miatt leszerelt hinták fémből készült vázszerkezettel ellátva érkeztek vissza  a helyszínre, ahol a klasszikus kétállásos mellett baba-mama hinták is megtalálhatók. Az ilyen típusú játszóeszközökben a kisbaba és az édesanya egymással szemben foglalnak helyet, így közösen élhetnek át játékélményeket, ráadásul a szerkezet használata erősíti a baba izmait, fejleszti térben való tájékozódását és az egyensúlyérzéket, meg a mozgáskoordinációt.

Ezen készségek mindegyike gyermekünk későbbi életszakaszaiban egyaránt fejleszthető, ezért örültek az érintett családok február végén annak a hírnek, hogy megkezdődtek az Aranylúd utca-513. utca és a vasút által határolt területen létesítendő Görpark építésének munkálatai, főként, mert itt majd nemcsak gördeszkázni, hanem BMX-ezni is lehet. A helyhatóság még 2019 áprilisában nyújtott be pályázatot az Országos Görpark programra, a sikeres részvételnek köszönhetően pedig 26,5 millió forintos kormányzati támogatásban részesült, melyhez további 26,5 millió forintnyi önrészt tett hozzá, megteremtve ezzel a beruházás létrejöttéhez szükséges 53 millió forintos összeget.

Tavaly karácsony előtt az Aranylúd utcában játszóteret adtak át, és igen, ennek a projekthez is köze volt az önkormányzatnak, ugyanis a településrendezési szerződés keretében megvalósuló beruházást bruttó 4,5 millió forinttal támogatta meg, de a Rózsaszál utcai játszótér felújításához is jelentős összeggel járult hozzá nyáron.

Gyorsan telik az idő, a Heltai téren felállított kétcsúszdás várat már egy éve használják a gyerekek, míg a legnagyobb családbarát jellegű kültéri fejlesztésének a Nyúldombon létesült helytörténeti sétaút és csúszdapark számított, még a 2020-as esztendőben.