Ma van a kommunizmus áldozatainak emléknapja, így érdemes felidéznünk azokat a rákosmenti vonatkozású eseményeket melyek valamiképpen összefüggésben állnak ezzel a jubileummal.

Február 25-én a több tízezer, családjától elválasztott és kényszermunkatáborba hurcolt honfitársunkra, a koholt vádak alapján mészárszékre küldött emberekre, az ellenállóként mártírhalált halt hősökre emlékezünk. Azért éppen ekkor, mert Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát 1947-ben pontosan ezen a napon tartóztatták le jogellenesen a megszálló szovjet hatóságok, és hurcolták el végül a Szovjetunióba.

 Az Országgyűlésnek az emléknapról való 2000. június 16-án hatályba lépett rendelkezése elsőként 2001. február 25-én nyert megvalósítást, amikor a hajdani ÁVH székház, azaz a mai Terror Háza Múzeum épülete előtt emlékeztek meg a kommunista diktatúrák áldozatairól az egybegyűltek.

A 17. kerületben meghonosított hagyományok alapján Rákosmente Önkormányzatának nevében a városvezetők a Bulyovszky Ház falán található emléktáblánál helyezik el ezen a napon a kegyelet virágait esztendőről esztendőre.

2020-ban a Bartók Béla Alapfokú Művészetoktatási Intézmény ligetsori telephelyének udvarán a Rákosmenti ’56-os Alapítvány és a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének közös kezdeményezésére kopjafát állítottak, amely nem véletlenül kapott helyet éppen a Liget sor 45. szám alatt. 1956-ban az ottani épület ugyanis még a kerületi rendőrkapitányságnak adott, helyet, ami mint ilyen, a kommunista rendszer egyik jellegzetes rákosmenti helyszínének számított. Rákosligeten ott követelte első halálos áldozatát a forradalom. A kommunizmus áldozatainak emléknapján az előbbiek okán ott is tartanak koszorúzást.

Nem csupán ilyen jellegű gesztusokkal találkozhatnak azonban a kerület polgárai. A Maros moziban rendszeresek ebben az időszakban a témához illeszkedő vetítések, néhány éve például Cserhalmi Sára „Drága besúgott barátaim” című filmdrámáját, idén pedig a forradalom logikáját, és a háború kíméletlenségét modellező „Csillagosok, katonák”-at vetítették le az érdeklődőknek.

Szerencsére nem csupán filmtekercsek és képkockák tanúskodnak a hajdani állapotokról, hanem a szóban forgó korszak túlélői is, személyesen. Volt, hogy a Rákoscsabai Jókai Mór Általános Iskola növendékei rendhagyó tanóra keretében Csongovainé Zsákai Piroska tanítónő visszaemlékezéseit hallgathatták meg, Galgóczy Árpád GULAG-túlélő műfordító, valamint Zsámbokréty Zénó ’56-os elítélt forradalmár részvételével pedig megint máskor kerekasztal-beszélgetésre került sor a Borromai Szent Károly Katolikus Körben.