Éppen ma, február 11-én van a betegek világnapja, melyet 1993-tól II. János Pál pápa kezdeményezésére vettek fel a jeles napok listájára, hogy a megfogalmazott célkitűzésnek megfelelően „Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, illetve segítse elő a szenvedés megértését.” Mindezek apropóján visszatekintettünk a tavalyi évet érintő országos jelentőségű, illetve a speciálisan kerületi jellegű egészségügyi fejlesztésekre, rendelkezésekre, eseményekre.

Tavaly márciusban autokláv sterilizáló berendezést kapott az Önkormányzattól Egészségház utcai felnőtt fogorvosi rendelő személyzete, a készülék a csíramentesítésben játszik jelentős szerepet.

2019-ben fejeződött be az 525. téri háziorvosi rendelő korszerűsítése, egy évvel később parkoló létesült a közelében, 2021 szeptemberében pedig új kerítéssel vonták körbe az épületet.

Vérplazma adományozásra ösztökélte az állampolgárokat, így a Rákosmentén élőket is az Országos Vérellátó Szolgálat, kerületszerte pedig havi rendszerességgel szerveznek véradásokat – ez a tendencia az elmúlt évben sem alakult másként.

Tavaly áprilisban érkezett a hír, hogy Táplálkozási ajánlást adott ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége a koronavírus fertőzés utáni regenerációhoz. Ugyanebben a hónapban tette közzé a koronavírus és az allergia tüneteinek azonosítását segítő tájékoztatóját Facebook-oldalán a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

2021 júniusában ismét egy lokális jellegű egészségügyi fejlesztés kapott nyilvánosságot: a Magyarország kormánya által az elmúlt 10 év során kiírt mentőautóvásárlások közbeszerzési folyamatának keretében a nyár első hónapjában Rákosmente Mentőállomása kapott új esetkocsit, ugyanis ezt megelőzően az ott dolgozók egyetlen esetkocsival, valamint három mentőgépkocsival végezték feladataikat. Augusztusban aztán annak érdekében, hogy az érintettek a jövőben minél jobb körülmények között végezhessék a munkájukat, összefogott Rákosmente Önkormányzata, valamint a 17. kerületi Mömax Áruház. A helyhatóság vállalta a teljes beltéri tisztasági festés finanszírozását, míg az üzlet új bútorokkal látta el a szolgálatot. 

Tavaly június 29-én ünnepelték meg a Semmelweis-napot a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban, ahol Dr. Stubnya Gusztáv főigazgató elismerést adományozott többek mellett Dr. Fenke Ferencnek, a XVII. kerületi Szakrendelő vezető főorvosának, aki életműdíjban részesült az esemény keretében. Horváth Tamás, Rákosmente polgármestere Bajcsy-Zsilinszky Kórházért díszoklevelet vehetett át a helyszínen arra való tekintettel, hogy az intézmény működését, fejlődését tevékenységével kiemelkedő mértékben segítette.

„Csökkents a kockázatokat és növeld az esélyedet rendszeres szűrővizsgálatokkal, hogy hosszú és egészséges életet élhess!” Ennek a mottónak jegyében valósult meg szeptember 8-án a Nemzedékek Egymásért Egyesület konferenciája, melynek a Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskola díszterme adott otthont. A rendezvény ingyenes szűrővizsgálatokkal zárult. 

Októberben látott napvilágot, hogy az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő gyermekek számára 98 százalékos, a felnőttek részére pedig 80 százalékos állami támogatással már Magyarországon is elérhetők a legkorszerűbb technikai eszközök, inzulinpumpák és a szöveti inzulin mérésére alkalmas szenzorok.

Rákosmentén ugyanekkor díjmentesen igénybe vehető szűrővizsgálatra invitálták a lakosságot. A fájdalommentes, és mindösszesen 15 percet igénybe vevő eljárással az idegkárosodás és az érszűkületet mértékét lehetett feltérképezni. A tél közeledtével tavaly is ingyenesen biztosította a kormány az influenza elleni védőoltást, amely különösen ajánlott azok számára, akiknél az influenzafertőzés vagy annak szövődményei nagy kockázatot jelentenek.