Az elmúlt időszakban a helyi média rövid időn belül két rákosmenti polgár teljesítményének elismerésétől is hangos volt, ezért úgy gondoltuk, ideje szemezgetni az ebben az esztendőben nyilvánosság elé tárt egyéni sikerek krónikáiból.

Rögtön egy egészségügyi vonatkozású örömhírrel indítottuk az évet itt a 17. kerületben. Ács Rozália, a Rákosmenti Védőnői Szolgálat vezetője, valamint Kosztolányi Edit védőnő az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által kiírt „Jó gyakorlatok a védőnői munkában” elnevezésű pályázatra készített anyagukkal első helyezést értek el.

Hasonló mezsgyén haladva június 29-én Dr. Stubnya Gusztáv, Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatója elismerést adományozott többek mellett Dr. Fenke Ferencnek, a XVII. kerületi szakrendelő vezető főorvosának, aki életműdíjban részesült az esemény keretében. Horváth Tamás, Rákosmente polgármestere Bajcsy-Zsilinszky Kórházért díszoklevelet vehetett át a helyszínen arra való tekintettel, hogy az intézmény működését, fejlődését tevékenységével kiemelkedő mértékben segítette.

A városvezetőnek ebben az esztendőben nem ez volt az egyetlen kitüntetése, a polgári védelem nemzetközi világnapján a Katasztrófavédelem Önkéntes Támogatásáért Emlékérmet is megkaphatta, egy másik alkalommal viszont ő maga részesítette dicséretben a júniusban történt Nápoly utcai tűzesetnél segédkező rendőröket és a Delta XVII. Polgárőrség munkatársait. Mint ismert, június 19-én tűz ütött ki egy családi házban, a Rákoscsabán található Nápoly utcában, ahol a tető égett mintegy húsz-huszonöt négyzetméteren.  A veszélyt elsőként a XVII. kerületi Delta Polgárőrség önkéntes szakemberei: Tolnai Tamás és Bodó Marcell észlelték, akik azonnal kimenekítették a bent tartózkodó családot, majd a helyi hivatásos rendőrök segítségével megkezdték a lángok oltását is, a katasztrófavédelem megérkezéséig.

A tanárok és óvodapedagógusok munkája közel sem ennyire látványos ugyan, de hosszútávon igen eredményes. Az „Élen a tanulásban, élen a sportban” díjat a helyhatóság azzal a céllal alapította, hogy elismerje azon diák vagy diákok teljesítményét, akik valamelyik rákosmenti iskolába járnak, és a tanulmányi munkában, valamint a sportban kiváló eredményt érnek el. 2021-ben a tanév végeztével ezek a kitüntetések is gazdájukra leltek.

Azok közül a szakemberek közül, akik megalapozzák a tanulói készségeket és képességeket, idén többeket is megjutalmaztak: a napokban olvashattunk arról, hogy Kiss Zsófia, a Rákosmenti Csillagszem Óvoda kötelékében munkálkodva nyerte el a 2021. év német nemzetiségi óvodapedagógusa díjat, M. Tóth Katalin, a Hófehérke Óvoda intézményvezetője pedig június 7-én Eötvös József-díjat vehetett át Kásler Miklóstól, az Emberi Erőforrások miniszterétől. Utóbbi elismerés azoknak a kiemelkedő munkát végző személyeknek adományozható, akik tevékenységük során életpályájukkal kifejezték elkötelezettségüket a pedagógus élethivatás mellett.

Rákosmentén számos lehetőség nyílik egyesületi, illetve hobbi szinten is a sportolásra, nem csoda hát, hogy időről időre ezen a vonalon egyaránt elismerésekkel díjazza a kitartó munkát és jó teljesítményt a városvezetés. Január 20-án Horváth Tamás polgármester személyesen adta át az első online karate verseny győztesének járó aranyérmet Kákosy Olíviának, aki a legjobbnak bizonyult a női „tanulásban akadályozottak” kategóriában.

Egészen friss hír, hogy Horváth Tamás Rózsahegyi Péter önkormányzati képviselővel közösen köszöntötte a kerületben élő Barta László ultrafutót, mivel a sportember megnyerte a világ leghosszabb terepfutó-versenyét, az 1001 kilométer hosszú Megarace-t. Barta László 254 óra és 12 perc alatt teljesítette a 24 ezer méteres szintkülönbséggel nehezített távot.

A Rákosmentén élő olimpikonjaink közül a bronzérmes vízilabdázót, Garda Krisztinát, valamint Balogh Mátyás íjászt a világversenyről való hazatérésüket követően fogadta irodájában a polgármester, hogy személyesen is gratuláljon.  A szintén kerületi kötődésű Késely Ajna úszó nem tudott részt venni akkor az eseményen.