Babacsomag, faültetés az utódainknak, felújított óvodák, iskolák és játszóterek, helyben letett érettségi, diákmunka. Gyermeknap alkalmából összefoglaltuk, hogy milyen lehetőségek fogadják a gyerekeket Rákosmentén.

2016 januárjában mutatta be az akkori testületi ülésen Riz Levente néhai polgármester az új támogatási formaként bevezetett Rákosmenti Babacsomagot, amely rák-logóval ellátott bodyt, sapkát, partedlit, plédet, illetve védőnői tájékoztatót tartalmazott, ezeket azóta is mintegy 1500 érintett kapta kézhez a helyi lakosok közül.

A 2021. január 1-jétől hatályos új helyi szociális rendelet értelmében a jogosultság megítélésekor már a tartózkodási hely is elfogadható, amennyiben valamelyik szülő életvitelszerűen él a kerületben, emellett a gyakorlati tapasztalatokat alapul véve új határidők léptek életbe a kérelmezés folyamatában.

A rákosmenti kisgyermekes családok az Ültess egy fát gyermekednek! – programban is részt vehetnek, a kezdeményezés égisze alatt a szülők, nagyszülők facsemetét igényelhetnek gyerekük vagy unokájuk számára, és dönthetnek róla, hogy saját ingatlanjuk elé, esetleg Rákosmente valamely közterületére szánják a növényt, melynek gondozását a későbbiekben is vállalják. Minthogy a csemetefákat legkésőbb az ősz folyamán ki kell ültetni, ezért a 2020. szeptember 1-je után születetettek hozzátartozói legkésőbb 2021. szeptember 30-ig jelentkezhetnek a Rákosmenti Polgármesteri Hivatal Környezetvédelmi Irodáján, illetve a [email protected] emailcímen.

A gyermekek életkoruk előrehaladtával akár a kerület felújított játszóterein is eltölthetik szabadidejüket. Legutóbb a Heltai téri és a Rózsaszál utcai helyszín szépült meg, de a Vida dombon is birtokba vehetik az időszakos sajátosságaiknak megfelelő játszóeszközöket a legkisebbek, akik feltehetően már az óvodai beiratkozáson is túlestek, ami helyi viszonylatban május 17. és 25. között volt esedékes.

 A rákosmenti oktatási intézmények háza tájáról is hasonlóan jó hírek érkeztek, folyamatosan korszerűsítik ugyanis ezeket a tanintézeteket, a közelmúltban például a Gregor József és a Czimra Gyula Általános Iskola, valamint az Újlak utcai Általános, Német Nemzetiségi és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola épületét.

Már nem számítanak ugyan gyereknek a tizennyolcadik életévüket betöltött fiatalok, de az egyes életszakaszokon végig haladva a gyermeknaphoz (és a 17. kerülethez) kötődő összeállításunkból őket sem lehet kihagyni, hiszen ők is Rákosmentén cseperedtek fel, és ugyanitt lépnek át lassan a felnőttkor küszöbén. A rendelkezésünkre álló hivatalos adatok alapján elmondható, hogy a Kelet-Pesti Tankerületi Központ égisze alá tartozó két rákosmenti középiskolában, a Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnáziumban, illetve a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Gimnáziumban összesen 136 tanuló tett érettségi vizsgát ebben az esztendőben. Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatóságának fenntartásában működő Pál Apostol Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumban idén 42, a szintén a kerületi székhelyű Békésy György Technikumban pedig 44 diák érettségizett. 

Számukra is, de összességében a 16 és 25 év közötti korosztályba tartozó fiatalok számára a nyári diákmunka lehetősége a 17. kerületben is évről évre nyitva áll, tavaly az erre vonatkozó felhívás alapján az érintetteknek első lépésként a foglalkoztatás kezdetét megelőzően a Foglalkoztatási Osztályon kellett regisztrálni.