„Budapest, Budapest, te csodás!” A főváros szépségeit annak idején ikonikus dalában Rátonyi Róbert énekelte meg. Én nem eldalolom, helyette szabályos rendszerességgel megírom, mit adott nekem Rákosmente, bízva abban, hogy sokakkal lesznek közösek az emlékeink.

Amennyiben a Kucorgót és környékét az egykori kisdiák szemén keresztül akarnám láttatni, úgy a trafikot, ahol tanítás után trendinek számító színes radírokat válogattam, a kis cukrászdát, ahol egy medvetalp nevű, azóta sem kóstolt édességet szereztem be, valamint a közértet, ahol a szünetekre kólát és kakaót vettem, mindenképpen megemlíteném.  Ahogyan a Pesti úti buszmegállót is, melynek közvetlen közelében hajdan még nem állt ott az életnagyságúnál is jóval magasabb nemzetőr szobor, a hiánya pedig nem okozott különösebb meglepetéseket, mivel a kor kedvezőtlen politikai viszonyainak megfelelően inkább a munkásőrök tevékenységét ismerték el a nemzetőröké helyett akkoriban.

Nem a 2016-ban felavatott emlékmű ötlete volt azonban az egyetlen elgondolás, amely a sikeres megvalósítás útjára lépett a Kucorgó tér környezetében. Petrőczy Tibor igazgató az egykori lóitató és fürdető területén felkutatta, illetve felmérte a hajdan még kihalással fenyegetett sisakos sáska egy jelenős populációját, majd merészen az általa vezetett tanintézet szomszédságában lévő utca nevének javasolta azt.

Az ökológiai szemléletmódjáról ismert pedagógusnak végül nemcsak ez az álma teljesülhetett. Másik szívügye, a tanítás elé sem gördült semmilyen akadály, tekintve, hogy az elmúlt esztendőkben Rákosmentén végbemenő felújítási program a többi helyi tanintézettel együtt a Zrínyi Miklós Általános Iskola mindkét épületét, sőt, a kerület kisgyermeknevelő intézményeit, köztük a földrajzi értelemben szintén a Kucorgóhoz köthető Piroska Óvodát egyaránt érintette.

Tavaly novemberben úgy alakult, hogy az élet ismét átdolgozta az ikonikus területről máig bennem élő képet, ugyanis időközben elkészült a Csongrád utcai egységet kiváltó háziorvosi rendelő is a Kucorgó téren, mindezzel pedig a ritkaságszámba menő, ám találó utcanévadás, és hazánk első köztéri nemzetőr szobrának elkészítése mellett egy harmadik nagy jelentőségű elképzelés vált valósággá a kerületrészben.

Sorozatunk további részeit ide kattintva olvashatod!