A World Federation for Mental Health kezdeményezésére immár több mint három évtizede október 10-én tartják a lelki egészség világnapját, ennek kapcsán pedig olyan kifejezetten Rákosmentén megvalósítható ötletekkel jelentkezünk, amelyek segítséget nyújthatnak a mentális egyensúly megőrzésében.

Minden ember életében előfordulnak megterhelő érzelmi állapotok, ezért a lelki egészségnek dedikált világnap célja, hogy felhívja a figyelmet mentális egészségünk gondozásának fontosságára. A természet közelsége, egy-egy kirándulás megejtése pozitív hatással van az emberi pszichére, ahogyan a mentális funkciókra is. Gyorsítja a stressz utáni regenerációt, javítja a hangulati állapotot, hozzájárul az idegrendszeri regenerációhoz, hatékonyabbá teszi a figyelmi és kognitív funkciók működését. Amennyiben ezt a megoldást választjuk, itt, a 17. kerület közelében is találhatunk kirándulóhelyeket. A Merzse-mocsár például védetté nyilvánított természetvédelmi érték, de szintén védett, és hasonló jellegű kikapcsolódásra ad lehetőséget a kerülettel szomszédos Naplás-tó és környéke.  

A rendszeres fizikai aktivitás azon túl, hogy a jótékonyan hat a lelki egészségre, serkenti a végrehajtó és kognitív funkciók működését, növeli a kreativitást, továbbá az önszabályozó képességet. Időskorban 35 százalékkal csökkenti a demencia kialakulásának rizikóját, és az időskori depresszió kialakulásának valószínűségét, ezért is érdemes a nyugdíjas korosztály tagjainak felkeresni a Riz Levente Sport- és Rendezvényközpontot, és ott eljárni Czanik Balázs nekik szóló edzéseire. Korosztálytól független viszont a szintén általa megtartott aerobic edzés, illetve ugyancsak mindenki által látogatható az a közösségi futóprogram ugyanitt, amelyet csütörtökönként este a médiából jól ismert Gajdos Tamás vezet. Ha pedig nagyon esik odakint az eső a futás időpontjában, akkor sem vész kárba az erre szánt idő, hiszen bent a csarnokban futóiskolázhatnak, gimnasztikázhatnak akkor a résztvevők.

Az úszás gyakorlata nem csupán a melegebb évszakokban valósítható meg napi, heti, vagy legalább havi rendszerességgel.  A Ferihegyi úton található Tanuszodában májusban modernizálták festési munkálatok elvégzésével az épület belső tereiben található helyiségeket. A korszerűsítés égisze alatt a Tanuszoda külső környezete is megújult, mivel az üzemeltetők padokat, illetve fákat helyeztek el az udvaron, így a szülők a tanfolyamon részt vevő gyermekeikre az eddiginél komfortosabb körülmények között várakozhatnak már majdnem fél esztendeje. Az Újlak uszoda a felnőtt közönséget is fogadja: mindenkit, aki mentális egészségének egyensúlyát az úszás segítségével őrzi meg,  jelentős hatással van ugyanis ez a mozgásforma a hangulatunkra, úszás után jellemzően energikusabbak vagyunk, és sokkal motiváltabbnak érezzük magunkat. Kutatások igazolják, hogy a rendszeresen úszók sokkal jobban reagálnak a stresszes helyzetekre, esetükben a mentális regenerálódás is sokkal gyorsabb, mint azoknál, akik nem ilyen módon edzenek.

A mentális egészség megőrzésére alkalmasak a különböző klubfoglalkozások is, a Vigyázó Sándor Művelődési Központ és tagintézményei számtalan ilyen jellegű lehetőséggel fogadják a rákosmenti polgárokat, érdemes tehát az egyes kerületrészekben egy-egy ilyen programhoz csatlakozni, a közösségben eltöltött idő, vagy a kedvenc hobbink ismételt beiktatása az életünkbe ugyanis szintén kedvezően befolyásolja a mentális állapotunkat, közérzetünket.

Hogyha pedig az idősebb korosztályt az előzőekben már úgyis megemlítettük, ismét ajánlunk nekik valamit. Október 4-én vette kezdetét a Vigyázó Sándor Művelődési Központ közismereti előadássorozatának, a Rákosmenti Nyugdíjas Szabadegyetemnek az őszi szezonja. A programfolyam azért jött létre annak idején, hogy a célcsoport számára szervezett nyelvi és számítógépes tanfolyamok mellett közismereti, kulturális és egészségmegőrzéssel kapcsolatos előadások segítségével is megteremtődhessen az élethosszig tartó tanulás lehetősége. Mondani sem kell: a szellemi kondíció fejlesztése a lelki egészség fenntartásának egyik fontoskelléke lehet. A Rákosmenti Nyugdíjas Szabadegyetem legközelebb november 8-án várja majd az érdeklődőket, mely alkalommal Dr. Olaszy Krisztián, a Rákosligeti Állatorvosi Rendelő vezetője tart előadást, Házi kedvencek az idősek környezetében címmel.