Július 18-ig harmadfokú hőségriasztás volt érvényben, ezért most hűsítő programokról esik szó, illetve a kerületben található állatoknak, valamint a helyi növényzetnek felfrissülését is szem előtt tartjuk.

Bár Rákosmentén is adott lenne rá a lehetőség, mégis szinte mindenki tisztában van vele, hogy káros felfrissülni a szökőkút vizében. Ezek vizének brómos csíramentesítése a fürdőzésre szánt vizek klóros tisztításával szemben erősebb fertőtlenítést jelent, ennélfogva irritációt okozhat. Ami miatt a szakértők szintén nem javasolják a szökőkutak vizének fogyasztását, illetve a bennük történő megmártózást, az a bemosódó, illetve a zárt rendszerben kialakuló bakteriális szennyeződések jelenléte.

Amint már mi is beszámoltunk róla: június 24-én ismét megnyitotta kapuit az Újlak utcai strand, ahol két medence fogadja a kikapcsolódni vágyókat. Az üzemeltetők azt javasolják, hogy a vendégeik egyszerre maximum 15-20 percet napozzanak, 11 és 15 óra között húzódjanak árnyékba, illetve minden vízbemenetel előtt kenjenek magukra napvédő krémet, 2 óránként megismételve az ezzel kapcsolatos mozzanatokat. Nagyon fontos, hogy medencehasználatkor fokozatosan kell lehűteniük magukat a strandolóknak, és mindig figyelniük kell a testük jelzéseire, hogy szédülnek-e, vagy nincs-e szükségük ásványvízre, vagy egyéb, szénsav-, koffein, és alkoholmentes folyadékra.

Hosszú évek óta szervezi meg „Itt a nyár, irány a Rákos-patak!” elnevezésű eseményét a Zöld XVII. Egyesület, a június végi találkozójuk keretében pedig egyaránt lehetőség nyílt a vízminőség ellenőrzésére, valamint az őshonos halfajok természetes élőhelyükön való megfigyelésére szakértői segítséggel. Dacára annak, hogy akkor még nem volt tetten érhető a mostanihoz hasonló kánikulai időjárás, mégis valamennyi jelenlévő szívesen tartózkodott vízközelben. A szervezet egyébként azon túl, hogy ilyen jellegű eseményeket hív életre, sokat dolgozik azon is Rákosmente Önkormányzatával együttműködve, hogy közeljövőben kialakítandó Rákos-patak parti kerékpárút nyomvonala majd a fellelhető vízi élőlények életkörülményeit a lehető legkisebb mértékben befolyásolja. Elengedhetetlen, hogy ne csupán a fauna egészére tekintsünk rá, a nyári melegben a házi kedvenceinkről se feledkezzünk meg. Folyamatosan pótoljuk az ivóvizüket, biztosítsunk számukra hűvös, árnyékos helyet!

Beszéltünk az emberek felfrissüléséről, kitértünk az állatok forróságban is megmutatkozó esendőségére, most jöjjenek a növények!

A több más feladatot ellátó, ám a zöldfelületek fenntartásával egyaránt megbízott Rákosmente Kft. munkatársai folyamatosan végzik a 17. kerület közterületi faállományának öntözését, a növények kiszáradása elleni küzdelemben azonban az ingatlantulajdonosoknak szintén fontos szerepük van. A kiszáradási fenyegetettség szempontjából leginkább kritikus területeknek azok számítanak, melyeknél kedvezőtlenek a talajviszonyok, valamint ahol szinte egész nap erőteljesebben éri a fákat a nap sugara. Ha valaki kiszáradt fát észlel valamely közterületen, jelezheti annak pontos helyét Rákosmente Önkormányzatának környezetvédelmi irodájánál, elektronikus formában, a [email protected] emailcímre küldött üzenetben.