Jó látni, hogy Rákosmente mikro- és makroközösségei a nyári vakáció elmúltával is mennyire szeretnek szabadtéri programokon kikapcsolódni. Ha pedig az ilyenkor szokásos baráti beszélgetéseket vidám főzőcskézések, netán zsűri által értékelt fakanálviadalok egészítik ki, akkor még különlegesebb lesz az élmény. Annak érdekében, hogy ezt a jelenséget konkrét példákkal is alátámaszthassuk, összegyűjtöttünk néhányat a 17. kerület főbb gasztronómiai eseményei közül.

Szeptember első szombatján tizedik alkalommal rendezték meg a Horváth Előd Lecsófőző Versenyt, amelynek egy már elhunyt helyi lakos volt az ötletgazdája, nem véletlen tehát, hogy a rákoskertiek egyik népszerű közösségi eseménye éppen róla lett elnevezve. Külön érdekesség, hogy még a programot támogató Horváth Tamás polgármestert is láttuk a nevezők között, miközben a feleségével, valamint önkormányzati dolgozókkal éppen klasszikus ízvilágú lecsót készített a jelenlévőknek. A Rákoskerti Művelődési Ház kertjében és parkolójában velük együtt 26 család, illetve baráti társaság főzőcskézett, az első helyezettnek járó arany fakanalát profi kategóriában, a Strázsahegy Gyógyszertár csapata vihette haza, míg az amatőrök között Szalonnás Mihály és csapata nyert.

A közösségeket valóban jól összetartó főzőversenyeket, illetve az azokkal együtt járó sajátos hangulatot olyannyira kedvelik a kerületbeliek, hogy egy előbbihez hasonló fakanálviadal szeptember 10-én az 525. CUP Streetball Fesztivál alapvetően kosárlabdás tematikájú programjai között is sikerrel szerepelt, bebizonyítva, hogy a kétféle aktivitás igenis jól megfér egymás mellett az 525. téren.

A Rákoshegyi Sokadalom idén júniusban még a kerületrész hamarosan réginek számító közösségi házának udvarán, valamint a lezárt Podmaniczky Zsuzsanna utca területén zajlott le, és ezen a helyszínen szintén nem maradhatott el a megszokott főzőverseny sem, amelyre 2023-ban hat csapat nevezett. Mint azt megtudtuk, a Rákoshegyi Napok égisze alatt, dátum szerint szeptember 30-án lesz az új közösségi ház megnyitóünnepsége, így a környék lakóinak következő fakanálviadala vélhetően már ebben az új környezetben kerül majd megrendezésre.

A főzőversenyek különféle családi napokon is felbukkannak, mint sokak által szeretett kikapcsolódási lehetőségek, tavaly például a XVII. Kerületi Roma Nemzetiségi Önkormányzat is életre hívott egy ilyet, ahol az érdeklődők megismerkedhettek a szervező közösség tradicionális ételeivel. A helyi óvodák, iskolák közösségi eseményein szintén szívesen állnak az ottani résztvevők, azaz a szülők és a pedagógusok a bográcsok mellett, mi még emlékszünk a Podmaniczky János Evangélikus Általános Iskola Gulyásmajálisára is, ahol minden versenyző a magyar gasztro-kultúra ikonikus levesét készítette el.