Éppen ma ünnepelhetjük a 2002-ben civil kezdeményezésre életre hívott magyar festészet napját, ezúttal tehát Rákosmente közelmúltban lezajlott képzőművészeti eseményeiből szemezgetünk a jeles dátum kapcsán.

Országos jelentőséggel rendelkezik az éppen ma esedékes magyar festészet napja, ám természetesen annak is létezik rákosmenti vonatkozása, ezért arra vállalkoztunk ezúttal, hogy az őszi szezon három különleges kiállítására tekintünk vissza, melyeket a 17. kerületi képzőművész-szféra tárt közönség elé a közelmúltban.

A helyi festőművészek közül Ilosfai Krisztián nyitotta a sort augusztus legutolsó napján az Erdős Renée Ház Muzeális Gyűjtemény és Kiállítóteremben megnyitott Ajánlás című kiállításával. A rákoscsabai kötődésű festőművészről dióhéjban azt érdemes tudni, hogy tevékenységével hosszú évek óta gazdagítja a 17. kerület kulturális életét, emellett állandó fő szervezője a Rákosmente összművészeti mustrájának számító Őszi tárlatnak. Ez utóbbi esemény több mint 17 évvel ezelőtt került először megrendezésre a Rákoscsabai Közösségi Házban, idén pedig 35 képzőművész munkáit tekinthetik meg ott az érdeklődők még egészen október 30-ig. Amint azt Ilosfai Krisztián elmondta: közösségük régóta összetart, rájuk általánosan jellemző, hogy folyamatosan igyekeznek egymást inspirálni. A nyitórendezvény folyamán díjkiosztóra is sort került, az alkotásokat szakmai zsűri értékelte, végezetül 10 képzőművész részesülhetett elismerésben. Aki pedig szívesen megismerné a sokoldalú festőművész életútját a saját elbeszélésében, annak a Rákosmente TV Helyi Érték című magazinműsorának szeptember 18-i adását ajánljuk a televízió videotárában, illetve youtube csatornáján megtekintésre.

A művésztársak és a képzőművészet kedvelői azokról az alkotókról is méltóképpen megemlékeznek, akik már nem lehetnek közöttünk: szeptember 29-én az Erdős Renée Házban a 20 esztendővel ezelőtt elhunyt festőművész, Ballonyi László esetében is így cselekedtek. Horváth Tamás polgármester, aki városvezetőként rendszeresen figyelemmel kíséri a kerület művészeti jellegű eseményeit, beszédet mondott az akkori megnyitó ünnepségen. A tisztelet és elismerés hangján szólt a néhai alkotóról, ésúgy fogalmazott: Ballonyi László nem csupán festő volt, hanem egy különleges látásmód birtokosa, aki képes volt a világot úgy megjeleníteni, ahogyan azt csak kevesen tudják. Munkái telve vannak érzelmekkel, egyedi perspektívákkal, amelyek arra hívnak, arra szólítanak bennünket, hogy tekintsünk a valóság mélyére, lássuk meg az ábrázolásban a mögöttes tartalmat. Horváth Tamás arra kérte továbbá a hallgatóságát, hogy érezzék magunkat úgy, mintha jelen lenne közöttük a művész, merüljenek el közösen a Ballonyi-féle csodálatos képi világban, és hagyják, hogy az alkotások szóljanak hozzájuk.

Rákosmentén amatőr festők is szép számmal tevékenykednek, akik szintén szívesen tárják közönség elé vászonra vetett műveik legjavát. Találtunk is egy közeljövőben esedékes olyan programot a Rákoskerti Művelődési Ház kínálatában, amely éppen erre a jelenségre szolgáltat példát. Vörös Zsuzsa, Vörös Gyöngyös és Vörös János tárlatának megnyitója a Rákoskerti Polgári Körrel közös szervezésben valósul majd meg 2024. november 16-án.