Az ősz beköszöntével nem csupán az új iskolaév vette kezdetét, hanem a Vigyázó Sándor Művelődési Központ, illetve annak tagintézményei is megnyitották a soron következő szezont. Erre való tekintettel ezúttal a kerületet érintő közösségi és kulturális programokról lesz szó.

A 17. kerület ikonikus közösségi rendezvényeinek szervezésében Rákosmente Önkormányzata mellett a Vigyázó Sándor Művelődési Központ is rendszeresen részt vesz. Legutóbb a Szent István napi eseményt hozták létre közös kooperációban, még élénken emlékezhet rá mindenki, aki kilátogatott a helyszínre, hogy a nap folyamán finom ételek és frissítő italok várták a megjelenteket, a gyerekek számára különböző játékos foglalkozások álltak rendelkezésre. Gyermekkoncert, magyar nóta összeállítás, operett és musical blokk, illetve Csemer Boglárka Boggie fellépése tette emlékezetessé azt a napot a Csúszdaparkban, de hasonlóképpen élménydús volt például az Advent Rákosmentén programfolyam is, hiszen 2023 karácsonyváró időszakában szintén rengetegen kapcsolódtak ki hétvégente a Fő téren. Az idei esztendőben is a Népkert adott otthont a Majális Rákosmentén elnevezésű programfolyamnak, a Vigyázó Sándor Művelődési Központ pedig szintén szervezőként vette ki a részét a feladatokból, azonban nem csupán ezekkel az eseményekkel hozható összefüggésbe a létesítmény, és annak csapata.

Idén szeptembertől ismét elindult az intézmény falai között a Jazzpresszó legújabb évada, most az Orbay Lilla Quintet lépett fel, és olyan nagy hagyományokra tekint vissza a rendezvény, hogy a műfaj szerelmesei Rákosmentének és a művelődési központnak a nevével már hosszú idő óta kötik össze ezt a programfolyamot. A Kortárs Filmklub a mozgókép kultúra kedvelőinek kínál filmtörténeti ínyencségeket, a házigazda, Horváth Tibor mindig mond bevezetőt is a vetítések előtt, így a jelenlévők hamar képbe kerülnek a soron következő filmalkotás hátterével. Ebben a hónapban az Egy zuhanás anatómiája és A láthatatlanok című filmekkel várja Tibor az érdeklődőket.

Az egyes kerületrészekben nagyszabású szabadtéri események fogadják a környéken élőket, így például Rákosliget 125. születésnapját is megünnepelhetjük kiállításokkal, a Rákosligetért Díj átadásával, bringatúrával, mozizással, koncertekkel. A Rákoshegy Napján a Rákoshegyért Díj kitüntetettjének derül fény a kilétére, a szervezők gyermekprogramokkal, tárlatmegnyitóval, szórakoztató műsorokkal és főzőversennyel készülnek, jelentkezni a fakanálviadalra a kiírás szerint szeptember 19-ig személyesen a Rákoshegyi Közösségi Házban, vagy telefonon lehet.

A Rákoskerti Kertbarát Kör, a Rákosligeti Kertbarát Kör, és a Rákoskerti Művelődési Ház közös szervezésében idén szeptemberben is megrendezésre kerül a Kertünk Kincsei elnevezésű esemény, tavaly a 17. kerület kisgyermeknevelő intézményeiből közel ötszázan látogattak el a helyszínre, a Rákosmenti Kuckó Óvoda akkor például 11 fővel volt jelen a helyszínen.

Bár valamennyi rákosmenti közművelődési intézmény bővelkedik a kiállításokban egész évben, az Erdős Renée Ház profilját tekintve azonban kifejezetten ilyen jellegű kulturális programokat kínál a kerületieknek. Szeptember 21-én és 22-én a Kulturális Örökség Napjait is megrendezik a létesítményben: Ádám Ferenc történész ősi és újkori utakról, vasutakról, illetve azok településformáló szerepéről tart előadást, majd Ilosfai Krisztián festőművész filmjeit tekinthetik meg a jelenlévők, akik tárlatvezetésen is részt vehetnek.