Rákosmente Önkormányzata a kerület 90, 95 és 100 esztendős polgárait rendszeresen felköszönti. Bár még néhány nap hátra van a szeptemberből, az már most látszik, hogy a megszokottnál több szépkorú polgár ünnepli ebben a hónapban a születésnapját. Ennek kapcsán időseket érintő témákat, programokat gyűjtöttünk ezúttal össze, számítunk tehát nyugdíjaskorú olvasóink figyelmére.

Dr. Bakos András alpolgármester és Piláth Károly önkormányzati képviselő szeptemberben többek mellett a 90 éves Szentesi Sándort látogatta meg otthonában. Az ünnepelt szerint úgy érhető el a hosszú élet, ha a mának élünk, nem foglalkozunk az életkorunkkal, ahogy azzal sem, hogy mi lesz a jövőben.

A 95. életévét betöltő Hóka László ezzel szemben a hosszú élet titkát a nyugalomban, az átgondoltságban, a tiszteletben és a szeretetben látja, ugyanis mint fogalmazott: ez utóbbi a legcsodálatosabb dolog a világon.

Rákosmente Önkormányzatának nevében Petrőczy Dániel önkormányzati képviselő Tóth Sándornét és Végh István Jánost a Pesti Úti Idősek Otthonában köszöntötte fel. Ezen a helyszínen is elhangzott a magas életkor receptjét firtató kérdés, az idős hölgy a munka iránti elkötelezettséget és az emberek szeretetét említette.

Az ugyanitt élő, és a 95. születésnapját ugyanebben a hónapban ünneplő Bandula Sándorné hasonlóan vélekedett minderről, mint elmondta: sosem hagyta, hogy legyőzze az unalom, valamint mindig mindenkinek megadta a tiszteletet. János bácsi szerint viszont a hosszú élet titka a kemény munkában és a vidámságban keresendő, és ő sincsen egyedül ezzel a véleményével.

Egy másik alkalommal, de még mindig az ősz legelső hónapjában egy csokor virággal és egy Orbán Viktor miniszterelnök, illetve egy Horváth Tamás polgármester által aláírt díszoklevéllel köszöntötte dr. Bakos András alpolgármester és dr. Piláth Károly önkormányzati képviselő Meszlényi Zoltánnét 90. születésnapján. Marika néni arról van meggyőződve, hogy a hosszú élet eléréséhez elengedhetetlen, hogy az ember ne csak kérjen, hanem adjon is, és az is fontos, hogy mindig találjon magának valami elfolglaltságot.

Az úgynevezett Gondosóra Program mindenesetre nagyban hozzájárul ahhoz hogy az idősebb korosztály tagjainak minél nagyobb esélyük lehessen az előzőekben említett nagyon magas életkor elérésére. Ez a kezdeményezés egy Magyarország Kormánya által bevezetett, ingyenesen igénybe vehető szolgáltatásnak ad rákosmenti viszonylatban is teret, maga a készülék pedig valamennyi 65 év feletti, magyar állampolgársággal és belföldi lakcímmel rendelkező személy számára elérhető. Célja, hogy a felhasználók egyetlen gombnyomással jelezhessék segítségkérésüket, nemcsak vész esetén, hanem úgyszintén az egyéb szükséghelyzetekben.

A Vigyázó Sándor Művelődési Központban 2016 óta futó Nyugdíjas Szabadegyetem elnevezésű programfolyam az egész életen át tartó tanulás lehetőségét teremti meg, a Nyugdíjasklubok és Idősek „Életet az Éveknek” Országos Szövetségének szervezésében megvalósuló Tízpróbaverseny pedig a fizikai kondíció javítását, illetve az életkornak megfelelő szinten tartását célozza esztendőről esztendőre. Akik pedig a rendszeres testmozgást részesítik Rákosmente időskorú polgárai közül előnyben, azok a „Mozdulj Rákosmente!” program égisze alatt Czanik Balázs capoeira aerobik edző, életmód tanácsadó szenior tornáján vehetnek részt csütörtökönként a Riz Levente Sport- és Rendezvényközpontban.

Végezetül álljon itt egy ajánló ugyanerről a helyszínről: az Idősek Napja alkalmából rendezendő ingyenes ünnepségre invitálják a szervezők az érintett korosztály tagjait. A közös ebéddel egybekötött esemény 2024. október 5-én, 11:00 órától kezdődik, a sztárvendég pedig Gergely Róbert kétszeres EMeRTon-díjas énekes, színművész lesz, ő fogja dalaival szórakoztatni a közönséget.