Ugyan kezdetét vette már az új tanév, ám a nyári élmények még elevenen élnek a diákokban, ezért mi is visszatekintünk azokra a programokra, amelyek Rákosmente Önkormányzatának hét héten át tartó napközis táborában vártak idén a vakációzó tanulókra.

A Riz Levente Sport-és Rendezvényközpontban tartották meg idén Rákosmente Önkormányzatának nyári táborát, sok szülőnek jelentett ez a lehetőség a napközbeni gyermekfelügyelet problematikájára megnyugtató megoldást. A programok középpontjában a sport állt, a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság, illetve a nyári olimpiai játékok ebben az időszakban esedékes megrendezése kapcsán. A tábor résztvevői kipróbálhatták a laser-run lövészetet, ami a futást és a lézerpisztolyos lövészetet ötvözi, ilyenformán számos készséget fejleszt, de hasonlóan komplex élményt jelentett a rendszeresen gyakorolható falmászás, ugyanakkor a klasszikusabb sporttevékenységek sem maradtak ki a nebulók életéből a szünidő folyamán.

Nagyon népszerűek voltak azok az alkalmak, amikor a táborozók csatlakozhattak Czanik Balázs edzéseihez. A Mozdulj Rákosmente! programot az Önkormányzat indította útjára annak érdekében, hogy sportolási lehetőséget biztosítson a kerület lakói számára, és ennek a kezdeményezésnek volt része ez a fajta aktivitás is, amely a gyermekek tetszését szintén nagy mértékben elnyerte. Itt szükséges megemlíteni azt is, hogy az ilyen jellegű integráció nemcsak a diákok mozgásigényére volt jó hatással: a generációk közötti kapcsolódást szintén erősítette, hiszen fiatalok és idősek közösen élhették át a sportolás örömét. Az egyéb programelemként szolgáló sorversenyeken a szeniorok ugyan már nem vettek részt, ám a napközis tábor lakói szívesen teljesítették a feladatokat, a harmadik héten pedig a karate edzés is bejött a képbe.

Volt, hogy kerékpáros ügyességi pálya került kialakításra KRESZ-táblákkal a helyszínen, a közlekedés szabályaival a helyi rendőrség munkatársai ismertették meg a gyermekeket, továbbá hallgatóságuknak a bűnmegelőzés módjairól is beszéltek. A rendvédelmi szervek közül a XVII. Kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság képviselői egyaránt hozzájárultak a táborélet színesítéséhez, a tűzoltóság épületét, illetve a szolgálati járműveket is megtekinthették a diákok az egyik héten.

Ellátogatott továbbá az RSR-be Lombos Marci 5letszobrász, aki a gyerekek zenei kreativitását, ritmusérzékét interaktív módon fejlesztette. A táborozók az egyéni képességeikről Ki Mit Tud? vetélkedő keretében adhattak számot, énekeltek és táncoltak, valamint doboktatásban is részesültek, Kószó Gellért segítségével.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szintén egy nagyon érdekes foglalkozást tartott a létesítmény mellett lévő Népkertben, itt a kisdiákok többek között a különböző madárfajok lakhelyével, fészekkészítési szokásaival ismerkedhettek meg, a Vendégségben a természettel elnevezésű kurzuson pedig a városban fellelhető állatokról láthattak előadást. Az FKF munkatársai azért érkeztek hozzájuk, hogy az újrahasznosításról, a szelektív szemétgyűjtésről gyarapítsák az ismereteket, a Csobogo 17 Szabadidősport és Természetbarát Egyesület pedig kutyás programot hozott el a helyszínre, a jelenlévők ekkor az ebek testjeleit és szokásait figyelhették meg.

Tekintve a pozitív szülői visszajelzéseket, Rákosmente Önkormányzatának előzetes tervei szerint a 2025-ben megvalósuló nyári napközis tábornak újfent a Riz Levente Sport és Rendezvényközpont ad majd helyet, az RSR 2. születésnapi rendezvénye pedig ennél jóval hamarabb, 2024. szeptember 21-én, szombaton kerül megrendezésre.