Vasárnap tartják meg világszerte az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem nemzetközi napját, erre való tekintettel pedig ezúttal 17. kerületi vonatkozású információkkal jelentkezünk a téma kapcsán.

Az élelmiszerpazarlás elleni világnap alkalmából mutatjuk, miként csökkenthető a kidobott étel mennyisége. Ehhez elsőként készséggel mutatunk be egy hasznos tevékenységet folytató szervezetet. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület, amelyről szó van, felkutatja és összegyűjti az élelmiszer-feleslegeket, hogy eljuttassa azokat a rászorulókhoz. Munkájával csökkenti az ételpazarlást és a nélkülözést hazánkban, miközben mérsékli is a még elfogyasztható termékek megsemmisítése által okozott környezetterhelést. A tavalyi tanév végén létrejött a házuk táján egy akkortájt újdoságként bevezetésre kerülő kezdeményezés, melynek nyomán iskolai menzákról készételeket is mentenek már a rossz anyagi körülmények között élő emberek részére.

A majdnem két évtizede működő non-profit szervezet sikerességét jól mutatja, hogy számos önkéntes csatlakozik akár a napi feladatok ellátásához, akár az alkalmi adománygyűjtő akciók lebonyolításához. Kevesen tudják, de Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek is létezik 17. kerületi kötődése hiszen éppen itt, Rákosmentén, a Lokátor utcában van a telephelye.

Egy másik módja is létezik annak, hogy a segítő szándékú polgárok helyi szinten vegyenek résztaz élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemben, nem kell mást tenniük mint felkeresni a környékükön megtalálható élelmiszerszekrények valamelyikét melyek közül az elsőt a Rákoshegyi Polgári Kör kezdeményezésére helyezték ki annak idején a Víztorony környezetébe.

Az úgynevezett Enni adok-dobozokba bárki beletehet különféle tartós élelmiszert, pékárut, zöldséget, gyümölcsöt, amelyeet aztán a rászorulók magukhoz vehetnek.

A Rákosmenti Adományház Egyesület kerítésénél is fellelhető egy ilyen szekrény, maga a szervezet pedig szintén sok energiát fektet abba, hogy az ételfeleslegek megfelelő helyre kerüljenek. Rákosmente Önkormányzatával, illetve a Magyar Vöröskereszttel együttműködve ugyanis november végétől március elejéig heti rendszerességgel előre csomagolt ételt biztosít a hátrányos helyzetű családok, a fedél nélküliek és az egyedül élő, kis jövedelmű nyugdíjasok részére már hosszú évek óta hagyományszerűen. Az onnan származó, megmaradt ételek sorsáról oly módon igyekeznek gondoskodni az Adományház munkatársai, hogy az ételszekrénybe helyezik azokat, ahol elérhetővé válnak azok számára is, akik nem rendelkeznek az ételosztás helyszínén bemutatandó étkezési jeggyel.