Ilyenkor, nyáron jól jöhet néhány egynapos program is, amelyek által kicsit ki tudunk szakadni a hétköznapokból itt, Rákosmentén. Ezúttal ezekből nyújtunk át egy csokorra valót.

A Naplás-tó 1997 óta élvez védettséget, és a rákosmentiek is szívesen választják, ha kirándulóhelyet keresnek. A partjáról nagyjából 10 perces sétával kapaszkodhatunk fel közepesen meredek emelkedőn a cinkotai kiserdő egyik kitüremkedésén fellelhető, szokatlan formavilágú kilátóhoz. A helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt a tervezésnél, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást biztosítva az érkezőknek. A fagerendákból álló, 22 méter magas építmény jól illeszkedik a környezetbe és páratlan látványt nyújt a Naplás-tóra, valamint a Gödöllői-dombságra.

Közvetlenül a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér szomszédságában rejtőzik a Merzse-mocsár, fővárosunk egyik legháborítatlanabb vizes élőhelye, a pesti oldalra egykor jellemző mocsaras területek egyik utolsó megmaradt hírnöke. A Zöld XVII Egyesület a helyszínre Vizes séták megjelöléssel szervezett programot, aki pedig madárgyűrűzést szeretett volna látni, megtehette ugyanott. Nyáron is egy jó program lehet ellátogatni a mocsárhoz, mert bár az ottani tanösvény egész évben látogatható, a természet minden évszakban más arcát mutatja.

A Rákosmente Önkormányzata és a Pilisi Parkerdő között létrejövő együttműködési megállapodásnak köszönhetően jelentős közjóléti fejlesztés történt a keresztúri-erdőben, 2019-ben. A területen kialakítottak egy 4,2 kilométeres futókört, egy állandó pontos tájékozódási-futó pályát, amelyen a rögzített ellenőrzőpontokat érintve kell végig haladni, valamint egy erdei sportolást lehetővé tevő szabadtéri edzőparkot. Az erdőben emellett egy 15 állomásból álló interaktív tanösvényt is létrehoztak két tisztással egyetemben, amelyek mellé tűzrakóhelyek épültek, illetve padokat, asztalokat és esőbeállókat helyeztek el azok közvetlen környezetében a szakemberek. A tűzgyújtási tilalom feloldását követően jó kis közösségi programokat lehet ott tartani mondjuk szalonnasütéssel egybekötve, rokonokat vagy ismerősöket meghívva az eseményre.

Direkt a végére hagytunk egy igazán kézenfekvő 17. kerületi kirándulási lehetőséget, amelyhez nem is kell túl messzire elmennie senkinek. A Rákos-patak mentén sétálhatunk vagy kerékpározhatunk is, kutyát sétáltathatunk, és a gyerekeket is elhozhatjuk magunkkal egy kicsit kikapcsolódni, hiszen itt akkora távolságot lehet megtenni, amekkora éppen az életkoruk alapján kényelmes nekik. Azt is nagyon szerették, amikor március végén kiszehajtás volt ugyanitt. Az azzal kapcsolatos program zárásként a résztvevők árokba dobták a telet, a betegséget, a böjtöt, és a hideget egyaránt megtestesítő kiszebabát, az erre vonatkozó néphagyomány felelevenítéseként.