Idén is sor kerül a Szent István-napi rendezvényre Rákosmentén, ennek apropóján pedig régebbi augusztus 20-i eseményekre tekintünk vissza.

Rákosmente Önkormányzata és a Vigyázó Sándor Művelődési Központ idén is megrendezi Szent István-napi eseményét a Csúszdaparkban, az elmúlt esztendők során több helyszíne is volt azonban az augusztus 20-i programfolyamnak. Az állandó elemekről természetesen sehol nem kellett lemondaniuk a látogatóknak, a kenyérszentelés mozzanatára, továbbá a Rákoskerti-, illetve a Rákosligeti Kertbarát Kör terménykiállítására mindig sor került, a „Tiszta udvar, rendes ház”, valamint a „Legszebb előkert” pályázatok nyertesei szintén ugyanekkor részesülnek díjazásban.

A keresztény magyar államalapítás ünnepe kerületi szinten többnyire a Nyúldombhoz volt köthető: 2018-ban gyűltek ott össze a terület akkori adottságai közepette utoljára az érdeklődők, hogy részt vehessenek a koncerteken, színpadi és térprogramokon, a Csúszdapark ugyanis csak 2020-ban került kialakításra, és fogadott első ízben látogatót.

2019-ben tehát már a Fő tér adott otthont a rendezvénynek, a hagyományoknak megfelelően a szervezők egész napos kikapcsolódást nyújtottak ott is a megjelenteknek, akik gasztronómiai különlegességeket kóstolhattak, a gyermekek pedig egyebek mellett a körhintát és a népi játszóházat is birtokba vehették az ünnepen.

A pandémiát követően nálunk kerülhetett sor a Keresztúr nevű települések találkozójára, amely augusztus 19. és 20. között egy kétnapos összejövetelben csúcsosodott ki még 2021-ben. Gyorsan elevenítsük fel: az 1999 tavaszán bekövetkezett jelentős mértékű tiszai és bodrogi árvízről tudomást szerezve Balatonkeresztúr képviselő-testülete akkoriban anyagi támogatást nyújtott a jelentős károkat szenvedett Bodrogkeresztúrnak. Ebből a gesztusból nőtte ki magát némi tovább gondolás után a Keresztúr Nevű Települések Találkozója, amely évről évre azóta is az egymással névrokonságot mutató falvak, városok, községek összetartását hivatott erősíteni.

21 településről több mint 600 résztvevő, köztük Rákosmente küldöttsége is közösen vonult fel zászlókkal és táblákkal 2024. júliusában Murakeresztúron, és ugyanott került az is bejelentésre, hogy jövőre ismét Rákosmentén lesz a találkozó, így ezúttal Horváth Tamás polgármester vette át az ezt szimbolizáló zászlót.

Még nincsen hivatalos információ arról, hogy 2025-ben összeér-e újra ez az eseményfolyam és a Szent István nap, mint a legutóbbi, 17. kerületben megvalósuló alkalomkor, mindenesetre 2022-ben újabb helyszínen, a Népkertben ünnepelhette a lakosság augusztus 20-át, akkor emlékeink szerint eleredt az eső, ami elmosott minden délelőtti produkciót. A kedvezőtlen időjárás okozta kezdeti nehézségeket követően a délutáni, illetve esti programokra viszont már szép számban gyűlt össze a rákosmenti közönség, szóval végül minden jól alakult.

A Mintapinty Zenekar gyerekkoncertjével vette kezdetét a tavalyi Szent István-napi rendezvény, amelyre már a Csúszdaparkban került sor, idén pedig ugyanide várja a lakosságot Rákosmente Önkormányzata, a programokra a belépés most is díjtalan.