default

Bár a nyár a vakáció időszaka, amikor minden a kikapcsolódásról, a pihenésről szól, ám Rákosmentén számos korszerűsítés, beruházás valósult meg, következzen a júniusi aktivitásokból egy csokorra való!

Horváth Tamás polgármesteri beszámolójával vette kezdetét a nyári szünetet megelőző utolsó rendes képviselő-testületi ülés idén júniusban. A városvezető köszönetét fejezte ki minden olyan Rákosmentén élő állampolgárnak, aki demokratikus jogával élve részt vett a június 9-ei önkormányzati és európai parlamenti választásokon. Hozzátette, hálás azért, hogy ismételten bizalmat és felhatalmazást kapott a kerület vezetésére: arra, hogy újabb öt esztendőn át szolgálhassa Rákosmente fejlődését.

A Rákosmenti Aprófalva Óvoda Süni és a Katica csoportjainak műsora nyitotta meg az intézmény mezítlábas tanösvényének átadóünnepségét. Az útvonal végigjárásával a gyermekek érzékelés útján ismerhetik meg a természetben megtalálható, illetve a mindennapokban fellelhető anyagokat, ezáltal közelebb kerülnek élővilág szélesebb körű megtapasztalásához. Prohászka Istvánné intézményvezető a beruházással kapcsolatban akkor úgy fogalmazott, hogy a növendékek érzékszerveinek javítása mellett kiválóan megvalósul az a fajta környezettudatos nevelés is, amelyet hosszú évek óta képvisel a mindennapok során a létesítmény.

Egy bekeretezett mezzel kedveskedtek az RKSK kézilabda-szakosztályának vezetői Horváth Tamás polgármester részére, annak apropóján, hogy a férficsapat egy évvel ezelőtt nyerte el a bajnoki címet és jutott fel az NB1/B-be. Rákosmente Önkormányzata hosszú évek óta támogatja a sportklubot, amely idén is sikeres bajnokságot zárt, hiszen két fordulóval a vége előtt már sikerült kiharcolni a bennmaradást. A városvezető kiemelte, hogy a várakozáson felüli szereplés elsősorban a szakmai stáb és a játékosok érdeme.

A június 15-én megrendezésre kerülő a X. Rákosmenti Rendvédelmi és Katonai Napok célja ebben az évben is a hazaszeretet és a honvédelem fontosságának hangsúlyozása volt sokszínű programkínálat keretében. A látogatók megtekinthették a múlt jelentős járműveit és tárgyi emlékeit, valamint bepillantást nyerhettek a jelenlegi rendvédelmi szervek tevékenységébe. Az ünnepélyes megnyitón Horváth Tamás polgármester mondott köszöntőt.

Június közepén zárult le Rákosmente Önkormányzatának idén meghirdetett környezetvédelmi pályázata. A többéves múltra visszatekintő kezdeményezés sikerességét mutatja, hogy ebben az esztendőben 10 millióról 15 millióra emelte fel annak keretösszegét a városvezetés. 2024-ben is voltak olyan kategóriák, amelyek különösen nagy mértékben keltették fel a magánszemélyek, illetve az intézményi és szervezeti pályázók figyelmét. Ilyenek voltak a direkt módon kertészkedést segítő eszközök, daráló eszközök vásárlása, de kerékpártámasz igénylésére is érkezett idén pályázat.

Újabb rákosmenti utcák korszerűsítése valósult meg a városvezetés útjavítási programjának keretében június hónapban. Ezúttal Rákoscsabán, a Mezőhegyes és Mezővár utcákban hajtottak végre nagy felületű kátyúzást a szakemberek. Az összességében 600 méter hosszúságban és 4 méter szélességben megvalósuló mostani korszerűsítést örömmel fogadták a környékbeliek, akik a mindennapok során 21. századi körülmények között közlekedhetnek ezentúl a gépjárműveikkel.

A Rákosmente Önkormányzata által alapított „Élen a tanulásban, élen a sportban” díj azoknak a 17. kerületben tanuló diákoknak adományozható, akik a tanulmányi munkában és a sportban kiváló eredményt értek el, valamint a meghirdetett egyéni, illetve csapatversenyen kimagaslóan szerepeltek”. Oklevél és egy nagyobb összegű ajándékutalvány is jár a díjazottaknak: a 2023/2024-es tanév végén öt fiatal: Pap Rebeka (látványtánc), a Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium tanulója, Szalay Eszter (vitorlázás), a Kossuth Lajos Általános Iskola diákja, Csuha Noel (műugrás), a Pál Apostol Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, Fehérvári Balázs (tenisz), a Podmaniczky János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola, továbbá Molnár-Valkó Donát (műlesiklás), a Gregor József Általános Iskola képviseletében vehette át az elismerést június folyamán, különböző időpontokban.

(folytatjuk)