Bár a nyár a vakáció időszaka, amikor minden a kikapcsolódásról, a pihenésről szól, ám Rákosmentén számos korszerűsítés, beruházás valósult meg, következzen a júliusi aktivitásokból egy csokorra való!

A tavalyi esztendőhöz hasonlóan idén is csapadékos időjárás volt tapasztalható a májusi és június hónapokban, melynek következtében jelentősen elszaporodott a parlagfű. A gyomnövény közegészségügyi jellegű és gazdaságkárosító hatása közismerten számottevő. A legfontosabb a bimbózó állapot megelőzése, ennek érdekében június végéig kellett elvégezni az első kaszálást, melyet Rákosmente Önkormányzata az esztendő ezen időszakában rendszeresen végrehajt a tulajdonában lévő területeken. A több más feladatot ellátó, ám a zöldfelületek fenntartásával egyaránt megbízott Rákosmente Kft. munkatársai folyamatosan végzik a 17. kerület közterületi faállományának öntözését is, a növények kiszáradása elleni küzdelemben azonban az ingatlantulajdonosoknak szintén fontos szerepük van. A Rákosmenti Mezei Őrszolgálat munkatársainak akadnak olyan feladatai, amelyeket az esztendő teljes szakában végre kell hajtaniuk, a nyár beköszöntével azonban a teendők listája további tételekkel gyarapodik. Az ekkor tapasztalható kánikulai időjárásának következtében sok mindenre kell odafigyelniük, a tűzgyújtási tilalom betartását is ők ellenőrzik.

Július 1-jétől augusztus 16-áig minden hétköznap reggel 7 és délután 5 óra között fogadták a 17. kerületi gyermekeket a Rákosmente Önkormányzata által életre hívott nyári napközis táborban a szervezők. Az új helyszín a Riz Levente Sport- és Rendezvényközpontban volt található, amely ideális környezetet biztosított a jelentkezőknek. Amint azt Horváth Tamás polgármester elmondta: a városvezetés a szünidő alatti gyermekfelügyelet megoldásában segítő kezet nyújt esztendőről esztendőre a szülőknek.

Rákosmente Önkormányzata 2022-ben vette át a Fővárostól a Cséplő utcánál található, elhanyagolt területet. A városvezetés egy társadalmi egyeztetést követően kezdte meg ott egy szabadidőpark kiépítését, melynek első elemét, a kerékpáros pumpapályát már 2023 novemberétől használhatja a lakosság. A teljes beruházás júliusban zárult le, a munkálatok végeredményét pedig személyesen tekintette meg Horváth Tamás polgármester.

A Keresztúri Központi Kosáriskola játékosai avatták fel a XV. utcai felújított kosárlabdapályát, mely beruházás Rákosmente Önkormányzatának megbízásából egy ingatlanfejlesztő kft. társadalmi felelősségvállalásának keretében valósult meg. A Rákosligeten található fejlesztéssel kapcsolatban Horváth Tamás kiemelte: a városvezetés számára fontos, hogy minél több lehetőségük nyíljon a különböző mozgásformák kipróbálására a kerületben élő lakosoknak.

A korábbiakban fennálló, leromlott állapotok megszüntetésének érdekében Rákosmente Önkormányzata elvégeztette a Kucorgó téri Diákpark bekötő útjának felújítását. Az érintett szakaszt az elmúlt évek során gyakran vették használatba gépjárműveikkel a Zrínyi Miklós Általános Iskolába járó gyermekek szülei a reggeli és délutáni csúcsidőben. Tanítási időszakban akár naponta 100-110 autó is megfordul a helyszínen, ahol a szakemberek a munkálatok részeként nagy felületű kátyúzást hajtottak végre, valamint az esővíz szakszerű elvezetését is sikerült megoldaniuk.

21 településről több mint 600 résztvevő, köztük Rákosmente küldöttsége is közösen vonult zászlókkal és táblákkal Murakeresztúron, a július 11. és 14. között megtartott Keresztúr Nevű Települések Találkozóján. Jövőre Rákoskeresztúron rendezik meg a mindig élénk érdeklődés mellett lezajló programot.