Javában tart a nyári vakáció Rákosmentén is, ezért ezúttal a helyi táborlehetőségekből szemezgettünk.

Sok szülő számára jelent nehézséget a gyermekek napközbeni felügyelete a szünidő alatt. A szabadságolási időszakokon túli napokra kerestünk a probléma megoldását kínáló lehetőségeket itt helyben, a 17. kerületben, és rögtön elsőként Rákosmente Önkormányzatának nyári napközis tábora jutott az eszünkbe, a programfolyam idén új helyszínen, a Riz Levente Sport- és Rendezvényközpontban került megrendezésre. A szervezők minden héten 170 gyermek számára biztosítanak tartalmas időtöltést, amelyről sportpedagógusok és testnevelők gondoskodnak, ők egyébként nemcsak a fizikai aktivitásra, hanem az egészséges életmód és a megfelelő étkezési szokások népszerűsítésére is nagy hangsúlyt fektetnek a táborban.

Az idén húsz esztendeje megalapított Strausz Eszter Mozgásművészeti Iskola nyári tánctáborának 2024-ben a Rákoshegyi Közösségi Ház ad otthont. Több vendégoktató jött el a fiatalokhoz, köztük Lemesánszky Mónika, Szabó Zoltán, és a színházak világából is jól ismert koreográfus: Bakó Gábor. A helyi közművelődési intézményekben egyéb művészeti tematikájú elfoglaltság is elérhető, a Vigyázóban például az Angel Dance tart tábort 6 és 14 év közötti gyerekeknek napi két táncórával az egyéb programelemek mellett. A tánccsoport a kerület ikonikus nagyrendezvényeiről lehet sokaknak ismerős, a Rákosmenti Majális és az Advent Rákosmentén rendszeres fellépőjének számít ugyanis a formáció.

A reál beállítottságú iskolásoknak sem kell kuksolniuk a szobában, őket augusztus 12-től 16-ig a Kis zseni tábor várja, amely szakképzett pedagógusok vezetésével az abakusz alapjainak elsajátítását, kézműves foglalkozásokat, szórakoztató jellegű és sporttevékenységeket és koordinációs játékokat ígér a jelentkezőknek. Egy másik időpontban, a Tudományos LEGO® Technic tábor ideje alatt szuper járgányokat és gépeket lehet építeni, a résztvevők ezen kívül sok érdekes dolgot ismerhettek meg a természettudományok, a mérnöki ismeretek, a matek és a fizika területéről.

Horváth Tamás polgármester minden esztendőben tiszteletét teszi a szintén Rákosmentén található Kalandpark Játszóház farsangi eseményén, és a jelmezverseny zsűritagjai között is viszontláttuk már ilyenkor. A létesítmény üzemeltetői a kisgyermekeknek a legmelegebb évszakban is szakszerű felügyeletet biztosítanak a nyári tábori turnusok során. Az alaptáborok mellett tematikus táborok indultak el náluk, például sulikóstoló, hercegnős és szuperhősös, illetve néptánc- és énektábor fogadja a helyszínen a jelentkezőket.

A Rákosmenti Életfa Humán Segítő Szolgálat személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti alapellátást biztosító szervezet, amely a 17. kerületben élő lakosok számára ingyenesen kínálja szolgáltatásait. A létesítmény munkatársai ezen a nyáron is megszervezték az intézményükkel kapcsolatban álló családok gyermekei számára a táboraikat. Tematikus és szabadidős heteiken a 7 és 14 év közötti diákokat a Pesti út 29-ben található klubhelyiségükben várják.