Már javában élvezhetjük az Advent Rákosmentén rendezvénysorozat idei szezonjának programjait a Fő téren, ez az esemény pedig a legelső ugyanilyen alkalom óta szerves része lett a kerület közösségi életének. Ezúttal annak jártunk utána, hogy melyek azok az elemek, illetve kik azok a személyek, amiket és akiket ismerősként köszönthetünk évről évre a karácsonyváró idényben.

Rákosmente Önkormányzata az újjáépült keresztúri városközpont átadása óta évről évre megrendezi a színes adventi forgatagot Rákosmentén. Az ünnepi programsorozat keretében idén december 2-án ismét megnyitotta a kapuit a karácsonyi vásár, és elindultak ugyanezen a helyszínen a színpadi- és térprogramok, mint ahogyan ezt mindenki megtapasztalhatta az azóta eltelt időben.

A karácsonyváró hangulatot elsősorban a kerület lakói által esztendőről esztendőre felajánlott, majd az arra alkalmas jármű és daru segítségével a Fő térre költöztetett örökzöld látványa alapozza meg. A tekintélyes méretű fa 2023-ban Tamásy Mártonnak kertjéből érkezett mostani lelőhelyére. A közel 15 méter magas ezüstfenyőt ezúttal rákosmenti óvodások alkotásaival díszítették fel, ebben pedig egy emelőkosaras darunak jutott jelentős szerep: abban állva aggatta a fa ágaira Horváth Tamás polgármester a különböző gömböket és egyéb dekorációs elemeket.

A másik ikonikus szimbóluma a 17. kerületi adventnek a jászol, amelyet a Fő tér látogatói gyakorta csodálnak meg, és le is fényképeznek. Az óriás méretű adventi koszorú gyertyáinak meggyújtása szintén a téli programfolyam állandó, jól ismert mozzanata lett, ahogyan a helybéli egyházak és felekezetek vezetőinek lelki útravalója is sokunk számára képezi szerves részét az adventi rákészülésnek.

Még egy tárgyat meg kell említenünk, amely ugyancsak meghatározó látványossága a helyszínnek, igaz, elmondható róla, hogy az év bármely szakában igaz rá ez a kitétel. A Fő téren található betűszobor egy kis felújítás után direkt az adventi forgatag megnyitásához közeli időpontban került vissza megszokott helyére, a Rákosmente felirat különleges kialakításánál fogva mindenki kedvence.

A kerületi iskolák, óvodák, művészeti csoportok színpadi műsora a kerület ünnepváró rendezvényének állandó eleme, ez azonban nem jöhetne létre az óvodavezetők, iskolaigazgatók és felkészítő pedagógusok, illetve a művészeti vezetők együttműködése nélkül, nekik is jár tehát érte a köszönet.

Az országosan ismert fellépők között szintén akadnak, akik többedjére vállalják, hogy szórakoztatják az egybegyűlt tömeget a Fő téren. Ilyen például a Kiss Kata Zenekar, melynek tagjai az utóbbi években a Mikulásváró rendezvényen működtek közre, most viszont az első adventi hétvégén énekeltek a gyerekeknek. Szintén a kisgyermekes családoknak okoz örömöt előadásával a Rákosmentére szinte hazajáró Kolompos Együttes vagy Kalap Jakab, míg a felnőttek Petruska és Temesvári Bence koncertjét várják rendszeresen. Ugyanide sorolható a MégEgyKör zenekar, amely formáció ezúttal a rákosmenti szilveszter egyik sztárvendége lesz.

A kivilágított tűzoltóautó ugyancsak elmaradhatatlan látnivaló, akár az óriásbuborék show, amelynek égisze alatt bárki megpróbálkozhat a buborék-készítéssel, ám ha csak nézi mindezt valaki, az is nagyszerű időtöltés lehet. A Tűzfészek társulat képzett cirkuszi művészei nélkül megintcsak elképzelhetetlen az Advent Rákosmentén megrendezése, a sötétben kivitelezett tűzzsonglőr produkciók lenyűgözik az embereket.

A karácsonyi vásár árusainak, az általuk kínált kézműves portékáknak és gasztronómiai különlegességeknek jelenléte a vásári forgatagban annyira evidens, hogy meg is lehetett volna feledkezni arról, hogy megemlítsük őket, mi azonban úgy tartjuk számon az ő ténykedésüket, mint az egyik legmeghatározóbb hangulatfokozó tevékenységet.

A felállított korcsolyapálya a téli sportok kedvelői számára jelentenek rengeteget, és nagyon jól le lehet vele foglalni a gyerekeket. Ők amúgy nemcsak a szüleikkel látogathatják meg a helyet, de óvodai vagy iskolai csoportok tagjaiként is korizhatnak ott, méghozzá árengedménnyel.

DJ Bolha neve a Jégdiszkó nevű programmal forrt össze, amikor a látogatók hangulatos fények közepette korizhatnak az általa kevert zenék valamelyikére. Öt alkalommal lesz erre decemberben az érdeklődőknek lehetősége.