1975 óta ünneplik meg a zene világnapját, a kezdeményezéshez pedig a hagyományoknak megfelelően Rákosmente ebben az esztendőben is csatlakozott. Az eseményfolyam egyik különleges programeleme a Guruló zongora címet kapta, és egy szabadtéri koncerteket takart. Kovács Gergely egyetlen nap leforgása alatt a kerület több pontján tűnt fel, és adott minikoncertet hangszerével. A rendezvény kapcsán ezúttal hasonló jellegű eseményekre tekintettünk vissza.

Liszt Ferenc legismertebb művei csendültek fel Rákosmente öt különböző pontján október 1-jén a kerületi kötődésű Kovács Gergely Gundel- és Prima Primissima-díjas jelölt zongoraművész előadásában. A Péceli úton található Weöres Sándor játszótéren, a rákosligeti Hősök terén, az Ady Endre utcában, a Templom téren, valamint a Riz Levente Sport és Rendezvényközpont előtti területen egyaránt meghallgathatták a minikoncertet a járókelők idén a zene világnapjának alkalmából.

A pandémiás időszak egy részében nem lehetett tömegrendezvényeket tartani, így elmaradt itt, a 17. kerületben is a hagyományos értelemben vett Majális, az önkormányzat azonban nem hagyta kikapcsolódás nélkül akkor sem a kerületrészek lakóit. Felkérte a MégEgyKör zenekart, hogy Rákosmente közterületein adjanak úgynevezett karanténkoncerteket, az együttes pedig pontosan úgy, mint ahogyan azt a napokban a zongoraművész fiatalember is megtette, rövid fellépéseket tartott előre kijelölt helyszíneken, két teherautó platóján zenélve. A helyhatóság a hivatalos közösségi oldalán Rákoskertről, Rákoscsaba központjából, valamint a Fő térről egyaránt bejelentkezett, hogy online módon szintén nyomon lehessen követni az eseményeket. Ilyen jellegű internetes közvetítések egyébként a mostani zongorakoncert esetében is létrejöttek, sokan a számítógépük képernyőjén figyelték a zenei csemegének is beillő meglepetést.

Bizonyára sokan emlékeznek arra is, amikor a Bartók AMI zenetanárai és diákjai vonultak utcára hangszereikkel, hogy játékukkal meglepjék a közterületeken tartózkodó kerületieket a zene világnapjának tiszteletére. Rákosmenti csomópontokban, tereken, illetve iskolákban szólalt meg a vonósok, ütősök, és fúvósok hangja, osztatlan sikerrel.

Bár a következőkben felelevenített esemény egyetlen helyszínen zajlott le, ám mégis az előzőekhez hasonló hatást váltott ki az éppen ott elhaladó gyalogosokból. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az erre vonatkozó számadatok szerint a rákosmenti kötődésű Little G Weevil, polgári nevén Szűcs Gábor ingyenes koncertjét száznál is többen tekintették meg a Fuchs Kastély előtti parkban, még 2021-ben. Az eseményt, amelyet a Zene európai ünnepének tiszteletére rendeztek, szintén Rákosmente Önkormányzata támogatta. 

Bartók Béla halálának hetvenedik évfordulóján esett meg, hogy a Fő téren többszázan énekeltek együtt egy villámcsődület keretében, a Rákoshegyi Bartók Zeneház szervezésében. A japán zongoraművész, Shinji Fujiwara mellett a flashmobhoz két magyar kiválóság: Kovács Gergely és Kovács Eszter is csatlakozott, akik az esős időjárás miatt egy kisteherautó platóján mutatták be a Rákoskeresztúron komponált Csodálatos mandarin négykezes változatát, valamint az Allegro Barbaro-t.