Mindig is pezsgő volt Rákosmente kulturális élete, az elmúlt időszak képzőművészeti jellegű rendezvényei azonban arra is bizonyítékul szolgálnak, hogy valamennyi korosztály kiélheti a kreativitását a helyhatóság erre vonatkozó szervezőmunkájának köszönhetően itt, a 17. kerületben.

Több mint 70 képzőművész él és alkot Rákosmentén, ám elég csak követnünk az ezzel kapcsolatos régebbi és közelmúltbéli aktivitásokat, máris látszik, hogy nagyon sok lehetőséget és eseményt biztosít számukra a rendszeres megmutatkozáshoz az Önkormányzat, a lakosság pedig számtalan programlehetőség közül mazsolázhat.

Megnyitásának 20. évfordulóját ünnepelte például nemrég a Csekovszky-gyűjtemény Kiállítóháza, melynek belső tereiben és kertjében összesen 320 Csekovszky-alkotás foglal helyet megtekintésre várva. Mindehhez szorosan kapcsolódik, hogy elkészülhetett az 1997-ben elhunyt Munkácsy-díjas keramikus és szobrászművész életét, munkásságát, valamint szellemi hagyatékát bemutató dokumentumfilm is, melyet Rákosliget kerületrész művelődési házában nézhetett meg a nagyközönség premiervetítés formájában.

Közel negyven XVII. kerületi művész alkotásait láthatják az érdeklődők egy másik helyszínen, a Rákoscsabai Közösségi Házban, ugyanis október 13-án megnyitott az idei Őszi Tárlat, az intézmény kiállítótermeiben több mint nyolcvan darab, különböző technikával készült mű kapott helyet 2023-ban. A kiállítók között nemcsak neves és közismert személyek, hanem kezdők és amatőrök egyaránt szerepelnek, ami pedig annak a bizonyítéka, hogy alkotói ambícióival itt, Rákosmentén bárki plénum elé léphet.

És hogy mikortól és érdemes ezen az úton elindulni? Bizony már gyermekkorban fontos teret engedni a kreativitásnak. A vizuális területen tehetséges gyerekek ugyanazokon a rajzfejlődési fázisokon mennek végig, amelyeken átlagos társaik, legfeljebb hamarabb kezdenek rajzolni, és gyorsabban fejlődnek ebben. Arra, hogy a környezetük mihamarabb felismerje képességeiket, vagy csupán azt a tényt, hogy maga az alkotás bármilyen szinten felszabadító erejű élményt okozhat már a korai életévekben, számos alkalom nyílik helyi szinten akár helyhatósági támogatással is a kerület oktatási intézményeiben. Legutóbb a A Gregor József Általános Iskola tanulói állíthatták ki éppen a már említett Csekovszky Árpád Művelődési Házban a műveiket, a „Magyarország kincsei” elnevezés alatt született munkák között akvarellek, kevert technikájú rajzok, valamint grafikák lelhetőek fel.

Ha pedig már a legfiatalabbakról szó esett, foglalkozzunk kerület a kreatív hajlamú időseivel! Aktív aranykor címmel nyílt a Vigyázó Sándor Művelődési Házban fotókiállítás, amelyre pontosan ennek a célkorosztálynak a tagjai jelentkezhettek. A szépkorúaknak szóló pályázati lehetőséget Rákosmente Önkormányzatának Idősügyi Tanácsa hívta életre, melynek amúgy az az általános célkitűzése, hogy a helyi nyugdíjasok minél aktívabb életet éljenek. Ebből kifolyólag a szervezet már a korábbi esztendőkben is biztosított tematikus lehetőségeket az érintetteknek, az ilyen jellegű kezdeményezések pedig nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a helyhatóság 2019-ben elnyerhesse az „Idősbarát Önkormányzat” címet.

Végezetül pedig a testvérvárosi kapcsolatokat is egy kiállítással tette szorosabbá a kerület, az október 23-i ünnepi megemlékezések előestéjén tartották ugyanis az Attilio Maguolo villái – velencei stílusú építészet Lovranban című kiállítás megnyitóját az Erdős Renée Ház Muzeális Gyűjtemény és Kiállítóteremben, a rendezvény pedig egy igazán látványos gesztus Rákosmente testvértelepülésének népszerűsítésére.