Egyéves születésnapját ünnepelte a Riz Levente Sport- és Rendezvénycsarnok, melynek ezúttal a megnyitóünnepségére is visszatekintünk, illetve az alábbiakban néhány hasonlóan nagy volumenű, vagy nagyon várt rákosmenti beruházásról is szót ejtünk.

A múlt héten egyéves születésnapját ünneplő Riz Levente Sport- és Rendezvénycsarnok tavalyi megnyitóünnepsége egy időkapszula elhelyezésével vette kezdetét, amely nemcsak az épület hivatalos dokumentumait tartalmazta, hanem a 17. kerület néhai vezetőjének narancsszínű, 10-es számú mezét is. Molnár Miklós római katolikus plébános, Vatamány Sándor görögkatolikus parókus, Nagyné Szeker Éva evangélikus lelkész és Sóskuti Zoltán református lelkész, azaz a helyi történelmi egyházak vezetői megáldották az épületet egy vallási szertartás keretében, később pedig sztárfellépők adtak a helyszínen koncertet. Köztük volt DJ Dominique is, aki a mostani, évfordulós eseményre szintén azért érkezett, hogy szórakoztassa a közönséget, sőt, már többször is láthattuk őt ugyanebben a lemezlovasi minőségében különböző 17. kerületi nagyrendezvényen.

Egy másik komolyabb infrastrukturális projekt égisze alatt az Önkormányzat a Rákoskerten található Csongrád utcai rendelő kiváltásának érdekében zöldmezős beruházásként új orvosi intézményt építtetett a Kucorgó téren. A csaknem 540 négyzetméter hasznos alapterületű épületben három szakterület kapott helyet.  A gyermekorvosi rendelőt és a védőnői szolgálatot arra való tekintettel, hogy tevékenységük szorosan kapcsolódik egymáshoz, ugyanabban az épületszárnyban helyezték el. A 170 négyzetméteres gyermekrendelőben két orvosi praxishoz 1-1 helyiség tartozik, valamint az előírásoknak megfelelően külön bejáraton megközelíthető fertőzővizsgáló fogadja azóta is az érintett betegeket.  A több mint 150 négyzetméteres felnőtt rendelőben szintén 2 munkaállomást alakítottak ki a szakemberek, 1-1 fektetővel. A kivitelezők az épületben dolgozók kényelme érdekében öltözőt, teakonyhát és mellékhelyiségeket is kiépítettek, a Védőnői Szolgálat területén továbbá egy úgynevezett egészséges rendelőhelyiség, 3 iroda, személyzeti öltöző, valamint vizesblokk létesült a helyszínen.

2020 augusztusában vehették birtokba a kisgyermekes családok a 17. kerület első csúszdaparkját és helytörténeti sétaútját a Nyúldombon. Az érintett terület funkcióbővítő fejlesztése régi törekvése volt a helyhatóságnak, majd miután az megvalósult, a gyakorlatban is bebizonyosodott, hogy a helyszín több lett egy puszta játszótérnél, hiszen számos népszerű rendezvénynek is otthont adott az átadása óta eltelt időben. Itt tartották meg például az idei Szent István-napi eseményfolyamot, illetve a rákosmenti Gyereknapot ugyancsak ide szervezték meg.

2009-ben rakták le a Rákoskerti Mennybemenetel Templom alapkövét. Az azóta elhunyt Makovecz Imre Kossuth- és Ybl Miklós-díjas organikus építész által megrajzolt utolsó templomterv alapján készülő egyházi intézmény az elsőként felépülő Makovecz-templom lett Budapesten. Amikor a munkálatok megkezdésétől számítva elérte a legmagasabb pontját az épület, akkor úgynevezett bokrétaavató ünnepséget tartottak, majd a munkálatok utolsó fázisában helyszíni bejárásra is sor kerülhetett. Azóta megépült a templom, és amikor tavaly ilyenkor a tervező halálának évfordulójáról emlékezett meg a Rákoskerti Templom Alapítvány, Dr. Füzesi Zoltán akkori lelkipásztor a templomtérben elhelyezett orgonát is felszentelte.

A válogatásunk utolsó helyén egy olyan beruházás szerepel, amit ugyan még nem adtak át, ám már most tudható róla, hogy szintén egy jelentős, nagy volumenű vállalás, mivel kulturális értelemben nyit itt a 17. kerületben egy új perspektívát. A Vigyázó Sándor Művelődési Központ tagintézményeként működő Rákoshegyi Közösségi Ház egykori épülete befogadóképességét tekintve már évekkel ezelőtt szűkösnek bizonyult a kerületrészben, ezért Rákosmente Önkormányzata úgy döntött, hogy a Kép utca és a Szilárd utca sarkán, a Víztorony közvetlen környezetében felépít egy minden igényt kielégítő, hasonló funkciót betöltő létesítményt. A vonatkozó munkálatok befejeződtek, és holnap, azaz szeptember 30-án 11 órakor az ünnepélyes megnyitóra is sor kerül, az érdeklődőkre pedig a helyszínen számtalan érdekes program vár.