Elkezdődött a politikai ősz, így mi sem várhattunk tovább és bemelegítés gyanánt egy sportos témával indítunk. Nyáron népszerű sport az ejtőernyőzés, így azt gondoltuk, hogy számba vesszük az ejtőernyős politikusokat, akik aktív politikai és közéleti tevékenységet folytattak, illetve folytatnak a XVII. kerületben.

Kezdjük is Alexa Györggyel! A most már nyugdíjas politikus természetesen az MSZP jogelődjében kezdte politikai karrierjét, amikor még javában Magyarországon tartózkodtak a szovjet katonák. Mivel az MSZP, valamint a jogelődje volt minden elismert és el nem ismert cím birtokosa, így Alexa sem akart kimaradni a jóból: volt polgármester-jelölt a XIX. kerületben, a szegfűsök budapesti elnökségi tagja, és alelnöke. Aztán úgy gondolta, hogy körbenéz Rákosmentén, és annyira megtetszett neki a kerületünk, hogy eltakarított mindenkit az útból, és 2002-től önkormányzati képviselő, majd 2006-tól országgyűlési képviselő lett. Sok mindent nem tett a kerületért, de legalább egy rakat bizottság tagja volt az Országgyűlésben 2010-ig.

Egykori párttársa, majd Gyurcsány Ferenc védőszárnya alá bújó Gy. Németh Erzsébet nem maradhat le egy ilyen listáról. Ejtőernyős Erzsi 1984-től az úttörő mozgalomban dolgozott, ahonnan egyenes út vezetett előbb a Baloldali Ifjúsági Társulásba, majd az MSZP-be. Előrejutása látványos volt, hiszen rövid idő alatt frakcióvezető pozícióig jutott. Sőt, az MSZP főpolgármester-jelöltje is volt, de csak a dobogó legalsó fokát szerezte meg. Tengett-lengett a politikában, amikor is úgy döntött, hogy megnézi közelebbről Gyurcsány pártját, és 2011-ben átigazolt a DK-ba. Az igazolás annyira jól sikerült, hogy Feriék 2014-ben Rákosmentére hajították, és polgármestert akartak belőle faragni. Mint tudjuk: ez nem jött össze! Gy. Németh nem esett kétségbe, 2019-ben újra megpróbálta megszerezni Rákosmente vezetői székét – ekkor már az összefogás jelöltjeként –, ám Horváth Tamást sem tudta legyőzni. Feri azonban mindenképpen valamilyen pozíciót szeretett volna adni Gy. Némethnek, csak egy csettintésébe került: Erzsi a humán területekért felelős főpolgármester-helyettes lett!

Sokat nem látjuk dolgozni, de Ferinek tetszik ez a semmittevés, így Gy. Németh Budára ejtőernyőzött, és az előválasztáson a 2. sz. országgyűlési választókörzetben megmérettetett, de könnyűnek találtatott a momentumos Orosz Annával szemben.

Állítólag a változatosság gyönyörködtet, és a politikai paletta szélsőséges pártja is úgy gondolta, hogy bekapcsolódik az ejtőernyős versenybe: Szilágyi György kapta ezt a nemes feladatot!

Szilágyi Györgyről már sokat írtunk oldalunkon (akit bővebben érdekel rákosmenti tevékenysége, az kattintson ide!), így csak röviden mutatjuk be az antiszemita kijelentésekkel bátran dobálózó úriember ejtőernyőzését.

Szilágyi a MIÉP-ben kezdte politikai pályafutását, a sportbizottságban helyezkedett el Bognár László segédjeként. Ahogy főnökét kizárták a MIÉP-ből, Szilágyi is távozott, és a Magyar Nemzeti Fronthoz ejtőernyőzött. A tiszavirág életű politikai formációban sem tartózkodott sokáig, mert kapóra jött a Jobbik, és szinte azonnal Vona Gábor kabinetvezetője lett. 2010-ben listáról jutott be a Parlamentbe, amit 2014-ben megismételt, amivel párhuzamosan a pártban is növekedett az ázsiója, hiszen a Jobbik budapesti elnöke és az Országos Választmány tagja lett.

Az idő csak telt, és a nagy baloldali összeborulás eredményeképpen Szilágyi megjelent Rákosmentén, és az előválasztáson szembeszállt az MSZP színeiben induló Lukoczki Károllyal. Majd sokak megdöbbenésére el is verte a szegfűs politikust, aki ezt követően mosolyogva csatlakozott Szilágyi támogató csapatához.

Hiába kapott nagy összegű támogatást az antiszemita és alpári kijelentéseiről („gyere ki, úgy nyakon b…szlak, hogy leszáll a fejed”) elhíresült Szilágyi, a 2022-es választáson nem tudott országgyűlési mandátumot szerezni Rákosmentén.

Az elmúlt egy évben a magánélete összekapcsolódott a Jobbikkal, aminek az lett a következménye, hogy kilépett a pártból. A rákosmentiek azt hitték, hogy újabb ejtőernyőzés következik, de 2023. augusztusának közepén Szilágyi egy érdekes és felettébb különös Facebook-poszttal jelentkezett…

Utoljára hagytuk azt az embert, akiről nem mondhatjuk azt, hogy nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy az ejtőernyő-verseny győztese legyen. Ő pedig nem más, mint Környei Balázs András! A baloldali összefogás legfiatalabb pártjának tagjaként sikerült elérnie, hogy 2019-ben önkormányzati mandátumot szerezzen. Nézzük is, hogy jutott el odáig!

Abban ő sem különbözik a többi versenyzőtől, hogy legalább Budapesten született. Környei azonban óriási előnnyel rendelkezik a többi versenyzővel szemben!

2017-ben – abban az évben, amikor Rákosmentére költözött – úgy gondolta, hogy jó móka lenne, ha Kalocsán(!!!), a Rákosmentétől autóúton nagyjából 160 kilométerre található városban szerezzen önkormányzati mandátumot.

Ez nem jött össze, bár azt gyanítjuk, hogy sok rákosmenti lakos szurkolt azért, hogy Környei nyerjen… Ha nem jön össze vidéken, akkor válasszunk egy budapesti kerületet, legyen Rákosmente! – gondolhatta a politikuspalánta, így gyorsan ejtőernyőzött egyet, és 2018-ban csatlakozott a párt XVII. kerületi szervezetéhez. Azóta pedig a Gyurcsány vezette baloldal útmutatásai alapján azon munkálkodik, hogy lila köd ereszkedjen Rákosmentére…

Szerinted a felsoroltak közül ki az ejtőernyő-verseny győztese?