Elérkezett a szeptember, mi pedig összegyűjtöttük az idei nyár legemlékezetesebb rákosmenti eseményeit, rendezvényeit, projektjeit. Mindeközben rájöttünk, hogy nagyon sok minden történt a szabadságolások ideje alatt is itt, a 17. kerületben, ezért az ezekre való visszaemlékezésünk kétrészes lett – az első részt IDE KATTINTVA olvashatják!

Az 1999 tavaszán bekövetkezett tiszai és bodrogi árvízről tudomást szerezve Balatonkeresztúr képviselő-testülete anyagi támogatást nyújtott a jelentős károkat szenvedett Bodrogkeresztúrnak.  Ebből a gesztusból nőtte ki magát később a Keresztúr Nevű Települések Találkozója. A szövetség idén július 13. és 16. között tartotta meg hagyományosnak számító programsorozatát, melynek 2023-ban Maroskeresztúr adott otthont. A nagyszabású eseményen Rákoskeresztúr delegációja is részt vett Horváth Tamás polgármester és dr. Füzesi Péter alpolgármester vezetésével. A rendezvényen a 17. kerületi kötődésű MégEgyKör zenekar is fellépett.

Már július vége felé közeledve jelzést adott a helyhatóság arról, hogy a tavalyi tanévben bevezetett e-menza rendszer idén is érvénybe lép majd, melynek segítségével interneten keresztül tudják a szülők kérvényezni gyermekük havonta esedékes napközbeni étkezéseit a kerület óvodáiban, illetve iskoláiban.

A közelmúltban forgatta Piroch Gábor nemzetközileg elismert kaszkadőr életrajzi kisfilmjét, melynek több jelenetéhez a Rákosligeten található Maros Mozi szolgáltatott helyszíneket. A nemzetközileg elismert kaszkadőr több mint 350 filmes és televíziós produkcióban vett részt az elmúlt bő 5 évtized alatt. Mindemellett több könyvet adott ki életéről, most pedig életrajzi ihletésű filmjét forgatja, melynek középpontjában a gyermekkora áll. 

Senki nem számított arra, hogy a nagyon érdekes nyári programok, illetve az igen hasznos regionális fejlesztések sorába egy váratlan időjárási anomália következményeként nagyobb káreseménysorozat is beékelődik, idén augusztus 5-én azonban éppen ez történt. Akkor országszerte letört ágakat, összetört autókat, és kicsavart fákat hagyott maga után az aznap hajnalban érkező heves vihar. Mint minden más érintett régióban, Rákosmentén is folyamatosan zajlanak a vihar okozta károk helyreállítási munkálatai. Ráadásul nemcsak a saját fenntartásban lévő területeken dolgoznak a helyhatóság emberei és a 17. kerület önkéntesei, hanem a Főváros kezelésében álló azon helyszíneken is, ahol a Főkert máig sem intézkedett.

Egy másik sajnálatos történés elsősorban az Ede utcai játszótérre járó kisgyermekes családoknak szerzett némi kellemetlenséget, ismeretlen tettesek ugyanis az ottani játszóeszközökben, valamint a kerítésben okoztak károkat. A helyreállítás költségeit Rákosmente Önkormányzata fedezte, és meg is tette egyúttal az ilyenkor szükséges lépéseket.

Más játszóterek szerencsére nem rongálásban, hanem fejlesztésekben lettek érintettek, az Akácvirág utcában található helyszínre például új eszközöket telepítettek a szakemberek.  Augusztus közepén műfűvel ellátott focipályát adtak át a Szabad Május téren, ahol már korábban is számos korszerűsítés valósult meg.

Dr. Füzesi Péter alpolgármester a nyár utolsó hónapjának második hetében beszélt a helyi médiában arról a projektről, aminek a környék lakói is szemtanúi lehettek, nevezetesen, hogy teljesen megújul a Rákoscsabai Közösségi Ház tetőszerkezete.  A felújításhoz Rákosmente Önkormányzata biztosított saját forrásából anyagi támogatást.  Ugyanekkor kezdődtek meg az Agyagos utca felújításának munkálatai is, a beruházás keretében több mint 450 méteres szakaszon hajtottak végre útjavítást a szakemberek.

Augusztus 16-án adták át a Rákosmenti Piroska Óvoda udvarán található műfüves burkolatot. A beruházás részeként a helyszínre a kivitelezők új játszóeszközöket telepítettek, valamint ugyanitt egy mini KRESZ-pálya is kialakításra került, ahol a gyermekek kerékpározás közben a közlekedési szabályok betartásának jelentőségét ismerhetik meg a jövőben.

Idén augusztus 20-án a Csúszdapark adott otthont a magyar államalapítás ünnepéhez kapcsolódó 17. kerületi rendezvénynek. A Vigyázó Sándor Művelődési Központnak és Rákosmente Önkormányzatának közös szervezésében megtartott Szent István-napi eseményfolyam gyermekeknek szóló koncertekkel vette kezdetét, délután pedig sok más előadó mellett a Kozma Orsi Quartet szórakoztatta a közönséget. A nap folyamán ínycsiklandó ételek és italok várták a látogatókat, a kisebbek számára különböző játékos foglalkozások álltak rendelkezésre, illetve több 17. kerületi kötődésű egyesület is kitelepült a helyszínre. Később a helyhatóság által meghirdetett „Tiszta udvar, rendes ház”, valamint „Legszebb előkert” elnevezésű pályázatok eredményhirdetésére került sor, a díjakat Horváth Tamás polgármester adta át a nyerteseknek. Ugyanazon a napon mindazok, akiknek még nem volt abban az élményben részük, hogy 20 méter magasból tekintsék meg Rákoshegyet, az ottani polgári kör szervezésében megtehették, mert az időszakosan megnyitott Víztoronyba felmehettek.

Az új iskolaév közeledtével forgalomcsillapító küszöböt telepítettek a Jókai iskolához a szakemberek, a beruházás pedig dr. Füzesi Péter alpolgármester közbenjárásának eredményeként valósult meg. A témánál maradva pedig arról is beszámolunk, hogy augusztus legvégén évnyitó ünnepséget tartott a Kelet-Pesti Tankerületi Központ, a rendezvényen Lengyel-Fehér Gyöngyi szakmai vezető, tankerületi igazgatóhelyettes dr. Füzesi Péter, Rákosmente alpolgármestere, valamint a X. és XVII. kerület oktatási intézményeinek vezetői egyaránt részt vettek.