Elérkezett a szeptember, mi pedig összegyűjtöttük az idei nyár legemlékezetesebb rákosmenti eseményeit, rendezvényeit, projektjeit. Mindeközben rájöttünk, hogy nagyon sok minden történt a szabadságolások ideje alatt is itt, a 17. kerületben, ezért az ezekre való visszaemlékezésünk kétrészes lett.

Alig vetettük bele magunkat a nyárba, máris egy nagyon népszerű program kellős közepén találhattuk magunkat, három év kihagyást követően ugyanis újfent megrendezték a Rákosmenti Rendvédelmi és Katonai Napokat, amelyet Horváth Tamás polgármester nyitott meg. A tematikához illeszkedő számos bemutatót megelőzően az elmaradhatatlan menetoszlopos felvonulásra is sor került. Az esemény célja idén szintén a hazaszeretet, illetve a honvédelem fontosságának közvetítése volt egy tartalmas programfolyam keretében.

2020-ban indult útjára Rákosligeten a Szőlőliget Ökopark elnevezésű beruházás építési folyamata, a 16. és 17. kerület találkozásánál elhelyezkedő 38 hektáros területen, akkor elsőként a környezetvédelmi szempontokat szem előtt tartva egy lakópark kialakítása vette kezdetét. 2023. június 16-án az újonnan beköltözők, valamint a jelenleg is ott élők számára szerveztek immáron harmadik alkalommal jó hangulatú utcabált a munkálatok megvalósításáért felelős kft. munkatársai.

Horváth Tamás polgármester ugyancsak június végén tette közzé hivatalos közösségi oldalán az új Rákosmenti Uszoda látványtervét, melyből kiderült: amellett, hogy megmarad a régi épület, annak számos most is elérhető egységét fogják felújítani, és a jövőben olyan új medencék is telepítésre kerülnek, amelyek valamennyi korosztály számára felhőtlen kikapcsolódást fognak nyújtani az átadást követően. A fejlesztés mindezeken felül magában foglal egy wellness központot, amelyben négyféle szauna, illetve egy jakuzzi egyaránt megtalálható lesz. A bejelentés természetesen nem volt hatással az idei szezon nyitvatartási idejére: a kültéri medencéket reggel 9-től este 20 óráig vehették igénybe a hét minden napján az érdeklődők egészen máig, azaz szeptember elsejéig. Fontos tudni azonban, hogy az uszodarész továbbra is üzemel.

Rákosmente Önkormányzata 2023-ban újfent csatlakozott Magyarország Kormányának nyári diákmunka programjához, így a strandolás előzőekben tárgyalt örömei mellett időszakos pénzkereseti lehetőséggel is számolhattak a helyi fiatalok, akik július 1. és augusztus 31. között különböző munkakörökben dolgoztak a XVII. kerületben.

Mindeközben lezárult a Naplás és Tarcsai utak közötti utcák forgalmi szabályozása. Mint ismert, 2022 novemberében helyezték ki a lakó-pihenő övezeti besorolást jelző táblákat Rákoscsaba-Újtelepen a Naplás, Tarcsai, Almásháza és Szent Imre Herceg utak által határolt utcákban, 2023 májusában pedig megkezdődött a meglévő sebességcsökkentő küszöbök átépítése, valamint az új fekvőrendőrök telepítése, amely projekt június végén zárult le.

Rákosmente az idei évben is megrendezte az országos jelentőségű Múzeumok Éjszakája elnevezésű programot, melynek három 17. kerületi helyszín adott otthont, június 23-án pedig a Rákosmenti Védőnői Szolgálat szakembereit köszöntötte fel a városvezetés a Podmaniczky Rendezvénykastélyban a Védőnők Napjának alkalmából.

Ugyanebben az időszakban látott napvilágot a hír, amely szerint a kutyák túlszaporodásának csökkentése érdekében idén is folytatódik a helyhatóságnak és a Vigyél Haza Alapítványnak azon közös kezdeményezése, melynek keretében a helyi ebek ivartalanítása december 31-ig, de legfeljebb az első száz beavatkozásig térítésmentesen biztosított lesz. 

Július első napjaiban arról számolt be Virág Mihály kerületrészi önkormányzati képviselő, hogy befejeződött Rákoscsabán a Kalmárvölgy utca felújítása. A fejlesztés magában foglalta egy kétszer 20 méternyi felújított járdaszakasz átadását: maga a korszerűsítés a közelben lévő buszmegálló balesetmentes megközelítésében igen nagy segítséget jelentett. Emellett a szakemberek kitisztították a Csabagyöngye és Kalmárvölgy utca sarkán található csapadékvízelvezető árkot is a fejlesztési munkálatok keretében.

Palánta Program indult a Rákosmenti Mákvirág Óvodában, a pályázat kiírója a nyertes számára egy edukációs napot hívott életre, az udvaron magaságyások készültek, melyekbe paradicsompalánták, illetve különféle növények kerültek.

2015-ben dolgozta ki és hozta létre a helyhatóság az úgy nevezett Állatbarát Rákosmente Koncepciót, melynek részeként az elmúlt évek során számtalan kutyafuttatóval bővültek a helyi közterületek. Annak érdekében pedig, hogy a házi kedvencüket sétáltató gazdák környezettudatosan viselkedjenek, nyáron újabb kutyaürülékgyűjtő edények kerültek telepítésre, július elején például Rákoscsaba-Újtelep három külterületi helyszínére.

1995-ben hunyt el Enzsöl Ellák író, a Rákoscsaba-Újtelepi plébánia egykori római katolikus papja. A régi ismerősök és a gyülekezet egykori tagjai július 8-án egy kötetlen beszélgetés során a róla elnevezett utcában most is felidézték a legkedvesebb emlékeket az atyáról.

2021 decemberében adták az Aranylúd utcai játszóteret, mely Madárdombnak az egyik legnépszerűbb, és a családok által igen gyakran látogatott közösségi helyszíne.  A gyakorlatban azonban kiderült, hogy a nyári kánikula beköszöntével a homokozóban tartózkodókat semmi sem védi a kánikula hatásai ellen, ezért szükség mutatkozott egy napvitorla beszerzésére, amely árnyékol és szűri a közvetlen napfényt. 
Emellett a kivitelezők padokkal, szemetesedényekkel, valamint egy mobil toalettel is bővítették a területet.

(folytatjuk)