A heves viharok Rákosmentét is megtépázták, Horváth Tamás polgármester és dr. Füzesi Péter alpolgármester pedig a munkatársaikkal, valamint helyi önkéntesekkel járták a kerület utcáit, és sokak meglepetésére az időjárás által okozott károk helyreállításában személyesen segédkeztek. Ezúttal a teljesség igénye nélkül olyan történésekre tekintünk vissza, amelyekre a mostani esetekhez hasonlóan szintén tetten érhető volt a fizikai munkában megmutatkozó városvezetői aktivitás Rákosmente térségében.

A nemrég tapasztalt ítéletidő nyomán keletkező viharkárok helyreállítását már a lehető legkorábban megkezdték Rákosmentén, Horváth Tamás polgármester pedig a hivatalos közösségi oldalán tájékoztatta a vonatkozó aktualitásokról a lakosságot. Az önkéntesek, a Katasztrófavédelem, illetve az MVM munkatársai mellett őt és dr. Füzesi Pétert is láttuk, amint tevékenyen részt vettek a kidőlt fák eltávolításában, szétfűrészelésében.

Nem ez volt azonban az első alkalom, hogy a városvezetés időt és fáradságot nem kímélve Rákosmente polgárainak fizikai munkával nyújtott segítséget. Emlékezzünk vissza a pandémia idejére, amikor a koronavírus elleni küzdelem részeként Horváth Tamás polgármester, Dunai Mónika országgyűlési képviselő, valamint Rákosmente Önkormányzatának képviselői az arra jelentkező önkéntesekkel összefogva fertőtlenítették az utcákat, közösségi tereket. Első ilyen jellegű napjukon a Szakrendelő és környéke, az OTP és a Posta előtti terület, valamint a Fő tér, illetve az ottani tízemeletesek közötti burkolt felületek kerültek sorra. A résztvevők igyekeztek minden olyan felületet fertőtleníteni, amelyek kockázatot jelenthetnek a járvány terjedésével összefüggésben.

A helyhatóság gyakorta végez kaszálást a bizonyos területek vonatkozásában eredetileg illetékes főváros helyett, sőt, Horváth Tamás polgármester dr. Füzesi Péter alpolgármesterrel együttműködve az egyik ilyen helyszínen, a Rákos-patak menti sétaúton minden májusban személyesen nyírja le a füvet annak érdekében, hogy gondozottá váljon az útvonal, ahol naponta többszáz ember fordul meg. A Kis-Merzséhez vezető áteresz megtisztítását szintén városvezetői és önkormányzati képviselői segítséggel végezték el néhány éve, ezáltal elérve, hogy a Kis-Merzse vízutánpótlása megfelelő legyen.

Az időről időre esedékes fatelepítésekben a polgármester és az alpolgármesterek szintén rendszeresen kiveszik a részüket, gondoljunk csak például arra a tavalyi esetre, amikor a helyi rendőrség épülete elé négy facsemete került az ő tényleges és aktív közreműködésükkel kihelyezésre, vagy amikor a nagy sikerű Ültess egy fát gyermekednek! elnevezésű projekt égisze alatt ragadtak ásót ugyanezek a személyek.

A 2012 óta hagyományosnak számító rákosmenti ételosztáson megint csak gyakorta fedezzük fel az ételek kiosztásában részt vállaló városvezetőket, akik mindig szólnak egy-két jó szót is a sorban álló, hátrányos helyzetű emberekhez. Ha pedig már megemlítettünk ilyen fajta karitatív felelősségvállalást igénylő törekvéseket, nem szabad megfeledkeznünk a Fő téri karácsonyfa utóéletéről szóló kezdeményezésről sem, amelynek során az örökzöldet feldarabolják, hogy az a további küldetését szociális tűzifaként teljesítse be. Egy-egy ilyen alkalommal Horváth Tamás polgármester személyesen viszi el a tüzelőt a nehezebb sorsú emberekhez, és volt, hogy maga is beállt segíteni a farönkök platóról való leemelésében, valamint az udvaron való elhelyezésben.