A keresztény magyar államalapítás ünnepén Rákosmente Önkormányzata és a Vigyázó Sándor Művelődési Központ idén is széles programkínálattal várja az érdeklődőket a Csúszdaparkban megtartandó Szent István napi rendezvényén. Ennek kapcsán ezúttal a 17. kerület közelmúltbéli, ikonikus augusztus huszadikáira tekintünk vissza.

A keresztény magyar államalapítás ünnepét Rákosmentén is megtartják, ennek általában a Nyúldomb az ikonikus helyszíne, több éven át szervezték oda az ilyenkor szokásos színpadi- és térprogramok sorát. Ahogyan most is megtapasztalhatjuk majd a gyakorlatát: jellemzően ekkorra szokták időzíteni a helyhatóság által kiírt „Tiszta udvar, rendes ház” és „A legszebb előkert” című pályázatok díjkiosztóját, de látogatható olykor ezen a napon egy-két képzőművészeti jellegű tárlat is alkalomadtán. Elmaradhatatlan viszont ilyenkor a Vigyázó Sándor Művelődési Központban megtekinthető terménykiállítás, a Rákoskerti és Rákosligeti Kertbarát Kör erre most vasárnap ugyancsak mindenkit szeretettel vár. A történelmi egyházak képviselői a nemzeti szalaggal átkötött ünnepi kenyeret ezúttal szintén megszentelik, megáldják, számtalan vallásgyakorló polgár szokta végig kísérni ennek valamennyi mozzanatát.

2019-ben a Fő téren rendezték meg a Szent István-napi ünnepséget, de az ilyenkor megszokott programok a változtatás miatt sem maradtak el természetesen. Az esemény régi helyszínén, a Vigyázó Sándor Művelődési Központ mögött található zöldterületen 2020 augusztusától csúszdapark létesült helytörténeti sétaúttal megspékelve. Csak hogy lássuk az előzményeket: az érintett terület funkcióbővítő fejlesztése régi törekvése volt a helyhatóságnak, így 2018 júliusában pályázatot nyújtottak be a Budapest Főváros Önkormányzata által meghirdetett TÉR_KÖZ városrehabilitációs célú felhívásra, innentől pedig mindez már történelem. A végkifejlet, azaz a játszóvárakból kiinduló csúszdák, és egyéb rekreációs elemek használatba vételi lehetősége a 17. kerületi, gyermekes családokat mindenesetre azóta is örömmel tölti el, hiszen nagyon jól lefoglalja a friss levegőn játszó gyerekeket.

A Szent István-napi ünnepségekhez visszatérve meg kell említenünk 2021-et, amikor augusztus huszadika a Keresztúr Nevű Települések Találkozójának egyik rendezvénynapjával egybeesett, így az arra érkező delegáltak is részesei lehettek a nálunk ilyenkor szokásos ünnepi programoknak, eseményeknek.

Tavaly a Szent István-nap a Népkertben került megrendezésre, akkor a rossz idő miatt az eseményfolyam színpadi programjai délután, méghozzá a „Tiszta udvar, rendes ház”, valamint „A legszebb előkert” elnevezésű pályázat eredményhirdetésével vették kezdetüket. A kedvezőtlen időjárás okozta nehézségeket követően a délutáni, illetve esti programokra azért már szép számban gyűlt össze a rákosmenti közönség, hogy együtt tölthesse a 17. kerületben Szent István király napját, a magyar államalapítás, és az állam több mint ezeréves folytonosságának emlékünnepét.

Ne feledjük: most vasárnap a Csúszdapark ad majd otthont a programoknak, érdemes lesz majd oda is kilátogatni!