Hamarosan indul az új tanév, mi pedig a tavalyi iskolaév lezárásával, illetve a mostani kezdetével kapcsolatban gyűjtöttünk össze rákosmenti vonatkozású információkat, érdekességeket.

Hamarosan becsengetnek, a kormány pedig közzétette a 2023/2024-es tanév rendjéről szóló határozatának tervezetét. E szerint az új iskolaév 2023. szeptember 1-jén, pénteken kezdődik meg, a gyerekek pedig biztosan örülnek majd annak, hogy a téli és a tavaszi szünet egyaránt hosszabb lesz: előbbi 2023 december 21-től 2024 január 7-ig, utóbbi 2024 március 29-től április 7-ig fog tartani.

Az elmúlt tanév természetesen szerte az országban, így Rákosmentén is lezárult, ám nem minden esetben csak a hagyományos évzáró ünnepéllyel ért véget: a Seventeen Bigband Budapest például külön koncertet szervezett erre az alkalomra, a Czimra Gyula Általános Iskola viszont két egészestét betöltő előadássorozattal búcsúztatta a 2022/2023-as iskolaévet.

Rákosmente Önkormányzata 1998-ban hozta létre az „Élen a tanulásban, élen a sportban” elnevezésű díjat, melyet minden évben 5 helybéli diáknak ítél oda egy-egy oklevél, valamint nagyobb összegű ajándékutalvány kíséretében. Június végén Gyurkó Dorottya, Morócza Mira Málna, Vágó Emma, Balasits Barnabás és Békefi László vehette át a városvezetőktől az elismerést.

„Érezd magad jól úgy, hogy a többiek is jól érezzék magukat” – ez volt a jelmondata a helyhatóság által idén is megszervezett nyári napközis táboroknak. A népszerű kezdeményezésnek az elmúlt évekhez hasonlóan szintén a Zrínyi Miklós és Gyurkovics Tibor általános iskolák adtak otthont, több mint 700 gyermeknek 8 héten át változatos programokat és napi háromszori étkezést kínálva. Az augusztus 18-i zárónapon a táborvezetőknek, a szervezőknek, valamint a felügyeletet ellátó pedagógusoknak Horváth Tamás polgármester személyesen mondott köszönetet.

Lassan ott tartunk, hogy meg is kezdik a tanulók a soron következő tanévet, ennek pedig az egyik legkézzelfoghatóbb bizonyítékaként a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. augusztus 1-től megkezdte a tankönyvek kiszállítását az egyes oktatási létesítményekbe. Pontos adatokat is ismerünk erről: Rákosmente 14 iskolájába összesen 93.051 darab előre megrendelt tankönyv érkezik majd meg.

A végére pedig örömmel számolunk be egy igazán hasznos fejlesztésről, amely az iskolába igyekvő gyermekek védelmében született. Gazdag László, a Rákoscsabai Jókai Mór Református Általános Iskola igazgatója azzal kereste meg dr. Füzesi Péter alpolgármestert, hogy a két iskolaépület között forgalomcsillapításra lenne szükség, a megvalósítás módját azonban nagyban befolyásolta, hogy az övezetbe nem telepíthető zebra, azaz gyalogátkelőhely. A szakemberek végül a helyszínre egy jelentős méretű forgalomcsillapító küszöböt építettek, ami a járművek haladási irányára merőlegesen az úttest síkjából kiemelkedő felületet képez, azon pedig csak mérsékelt sebességgel lehetséges az áthaladás, a fekvőrendőr tehát megakadályozza az iskola környékén a gyorshajtást.