A véradók világnapja éppen ezen a héten volt esedékes, a jeles alkalomból a 17. kerület háza táján is körülnéztünk, hogy a véradási aktivitásról a különböző helyi történéseken keresztül kaphassunk képet.

A világban minden második másodpercben újabb és újabb embernek van szüksége vérkészítményre, a gyógyítás a segítő szándékú donorok nélkül elképzelhetetlen. A véradók világnapját június 14-én ünnepeljük meg, ugyanis Karl Landsteiner Nobel-díjas orvos éppen azon a napon született, és ő fedezte fel az emberi vércsoportokat 1901-ben. Ezen a napon köszöntjük tehát azokat, akik véradóként életeket mentenek, reményt adva a vérkészítményekre rászoruló embertársaik tömegeinek.

Hogyha valaki figyelemmel kíséri Rákosmente Önkormányzatának honlapját és facebook oldalát, akkor ott a helyi véradási időpontokról is értesülhet. Riz Levente, a 2019-ben elhunyt néhai polgármester rendszeresen jelen volt a különféle véradási eseményeken, hiszen úgy tartotta, hogy számára a segítségnyújtásnak ezen formája teljesen természetes. Horváth Tamás, a jelenlegi városvezető hasonló elveket vall, és mi is sokszor találkoztunk már vele ilyen jellegű rendezvényeken, a helyhatóság egyébként is igyekszik segíteni a Magyar Vöröskereszt munkáját, a véradáshoz minden alkalommal megfelelő, kényelmes helyszínt biztosít, amelyek közismertek és könnyen megközelíthetőek. A Családi és Társadalmi Rendezvények Háza, a kerületrészi közművelődési intézmények, a Home Center, illetve a Polgármesteri Hivatal épülete közülük a legjellemzőbbek.

Óvodai környezetben is valósult már meg Rákosmentén ilyen kezdeményezés, akkor az adott létesítménybe járó gyerekeket gyermekorvos vezette be az egészséges életmód rejtelmeibe. A vízfogyasztás jelentőségéről, az orvosi táska tartalmáról, illetve a betegségek megelőzésének módjairól is mesélt, játékos formában megszerkesztett előadását pedig a felnőtteket megszólító véradás követte. Volt már példa arra is, hogy valamilyen jeles dátumhoz kötötték a szervezők a véradási lehetőségeket, egyik évben a véradókamion a Helikopter lakóparkban direkt december 6-án, Mikulás napján parkolt le.

A Vöröskereszt és a rendőrség munkatársai egyaránt sokszor adtak már vért a 17. kerületben, ahogy az önkormányzat és a járási hivatal dolgozói is csatlakoztak már egy-egy ilyen véradólehetőséghez. A civil lakosság szintén szívesen tartja tű alá a karját, és nyújt így segítséget, átlagosan hetven fő jelenik meg közülük egy-egy ilyen megszervezett rendezvényen.

Általánosan megfigyelhető tendencia, hogy ilyenkor, nyáron a szabadságolások időszakában a véradási aktivitás valamelyest lecsökken, pedig naponta mintegy 1800 donorszemélyt kell toborozni ahhoz, hogy biztonságosan elegendő vérkészlet álljon rendelkezésre műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, vérkészítményekre, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez.